Поредна прогноза: Гърция излиза от еврозоната до 2 месеца

Поредна прогноза: Гърция излиза от еврозоната до 2 месеца

Гърция може да излезе от еврозоната в следващите два месеца. Шансовете за това са 90 на сто, сочи прогнозата на американския финансов гигант Citigroup, цитиран от Инвестор.бг.

Банката даде същата прогноза още през юли, но тогава посоченият времеви диапазон бе 12-18 месеца.

Анализаторите очакват, че излизането на Гърция от еврозоната в съчетание с безпомощната ѝ икономика би провокирало нови сътресения в следващите два или три месеца в периферията на еврозоната.

От Citigroup са на мнение, че Гърция продължава да трупа дефицит, който ще изисква още средства, за да бъде покрит. По този начин банката опровергава аргументите на гръцкия премиер Андонис Самарас, който в сряда заяви, че Гърция иска повече време, за да се стабилизира, а не повече пари.

"Оставаме песимисти за кризата в еврозоната. Нашият основен сценарий е за една продължителна икономическа немощ и сътресения на финансовите пазари на страните от периферията на еврозоната, които ще доведат до нова рецесия във валутния съюз още тази и през следващата година“, изтъкват анализаторите на банката.

Днес бе публикуван нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ), според който рецесията в Гърция ще продължи до 2015 година.

За тази година МВФ прогнозира икономически спад в страната от около 7 на сто, а за догодина – с още 3.5 на сто. През 2014 и 2015 се очаква свиване на брутния вътрешен продукт съответно с още 1.5 и 0.5 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес