Меркел иска Гърция в еврозоната, но ако изпълни обещанията си

Самарас: Какофонията в оценките създава усещането, че се борим напразно

Андонис Самарас и Ангела Меркел

Ангела Меркел иска Гърция да остане в еврозоната, но в същото време очаква страната да изпълни обещанията си и думите да бъдат последвани от действия, предадоха осведомителните агенции след днешната среща в Берлин между германския канцлер и гръцкия министър-председател Андонис Самарас.

Германия и Франция имат еднакъв подход към спасителния план за Гърция, заяви Ангела Меркел и изрази увереност, че при разговорите на Самарас утре с френския президент Франсоа Оланд той ще може сам да се увери в еднаквия подход на Париж и Берлин към Гърция.

На вчерашната ѝ среща с Оланд двете страни са изразили волята си Гърция да остане в еврозоната, но че естествено, част от това е Атина да изпълни ангажиментите си, допълни германският канцлер, като изтъкна че Германия и Франция искат да подкрепят Гърция да изпълни тези ангажименти.

Меркел отново подчерта волята на Берлин Гърция да остане в еврозоната и изрази увереност, че гръцкото правителство прави всичко, за да преодолее кризата.

Самарас отбеляза от своя страна, че очакваният през септември доклад на тройката международни кредитори ще признае усилията на гръцкото правителство.

"Не искаме повече пари, а време, за да си поемем дъх", докато продължаваме реформите, подчерта той.

Според него "какофония" от оценки подкопава шансовете Атина да възстанови икономическия си растеж. По думите му  доверието към страната му се накърнява, когато "политици от други страни, няма значение кои, заявяват, че Гърция трябва да се върне към драхмата".

"Тази какофония в постъпващите информации създава усещането, че се борим напразно",  каза Самарас след срещата си с Меркел. В отговор тя отправи призив към германските политици да заемат по-конструктивни позиции спрямо Гърция.

От първоначалните информации за срещата не става ясно дали Самарас е поставил въпроса за удължаване на  срока, за който Гърция трябва да изпълни съгласуваните с ЕС реформи, а също и за отпускане на следващия транш от заема за страната в размер на 31,5 млрд. евро. Не е ясно и какъв е бил евентуалният отговор от германска страна.

Досега се смяташе, че германските власти избягват бързи решения, свързани с Гърция, и призовават да се изчака публикуването на доклада на "Тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ). В него експертите трябва да представят заключенията си за изпълнението на мерките за преодоляване на кризата и да оценят точния размер на финансовите средства, които са необходими на страната - според някои данни през 2013-2014 г. Гърция ще трябва да спести не 11,5 млрд. евро, а 14 млрд. евро.

В кратки изявления пред журналисти след вчерашната си среща Меркел и Оланд не споменаха намеренията на Гърция да поиска повече време за извършване на реформите и съкращаване на разходите.

Германската държавна телевизия ARD коментира, че при сегашната конюнктура Ангела Меркел и Франсоа Оланд "очевидно няма да дадат никакво обещание на Самарас".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа