Според Пиер Московиси "излизането на Гърция е заплаха за цялата еврозона"

Според Пиер Московиси "излизането на Гърция е заплаха за цялата еврозона"

Излизането на Гърция е заплаха за цялата еврозона, заяви френският финансов министър Пиер Московиси, като оповести, че ще посети Атина на 13 септември, пише в четвъртък гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

Европа е солидарна структура, не можем да оставим един народ като гръцкия да "падне". Ще бъда в Атина на 13 септември за първото посещение на френски министър на финансите от 1998 г. Убеден съм обаче, че оттеглянето на една страна от еврозоната би било заплаха за целия монетарен съюз с негативни последици за всички. Не бива да подценяваме шока, който би предизвикало едно излизане на Гърция от еврозоната, посочва Московиси, подчертавайки, че Франция и Германия желаят Гърция да остане в еврозоната.

Гръцкият премиер Самарас казва, че иска време, а не пари. Президентът Франсоа Оланд и Европейският съвет на 18 и 19 октомври биха могли да дадат окончателен отговор на гръцкия въпрос, изтъква Пиер Московиси.

Същевременно холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен предлага Гърция да поиска преждевременно отпускане на траншовете по заемите, договорени с международните кредитори в рамките на втория спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, вместо Атина да иска удължаване на срока за намаляване на бюджетния дефицит на страната.

Вчера Бен Кнапен разговаря в Атина с гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас. Холандският министър смята, че за момента искането за удължаване на срока по балансиране на бюджета при условие, че на Гърция трябва да бъдат дадени нови капитали, е "червен флаг" за повечето страни от европейския север.

До края на 2014 г. при сегашните дадености Гърция трябва да получи още около 70 млрд. евро, а през 2015 г. се предвижда на страната да бъдат отпуснати 8,2 млрд.. евро от МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа