"Файненшъл таймс":

Гърция ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии

Андонис Самарас и Ангела Меркел

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще поиска удължаване на графика на плана за строги икономии на срещата си с германската канцлерка Ангела Меркел и френския  президент Франсоа Оланд идната седмица, пише в сряда британският в. "Файненшъл таймс".

Самарас ще се срещне с Меркел и Оланд в Берлин и ще предложи съкращаването на държавните разходи да бъде  осъществено за четири вместо за две години, гласи документ, с който всекидневникът се е сдобил.

Коалиционното правителство начело с консерватора Самарас, подкрепено от от социалистите и сега умерената левица, се опитва да изготви непопулярен план за икономии от 11,5 милиарда евро за 2013 и 2014 година, за който настояват кредиторите в замяна на продължаването на тяхната помощ.

По този повод гръцкият вестник "Вима" коментира, че премиерът Самарас бил решен да предприеме необходимите действия независимо от това каква ще е политическата цена за тях, като от родното си място в Пилос, където се намира за честване на църковния празник "Голяма Богородица", бил изразил оптимизъм, че Гърция ще успее с много усилия да започне да излиза полека от тунела на кризата и че макар и трудно, ще спечели битката за удължаване на срока на гръцката рестриктивна програма.

Вестникът припомня, че следващата седмица Атина ще бъде посетена от председателя на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Жан-Клод Юнкер. Гръцки правителствени източници отдават голямо значение на визитата на Юнкер в Атина, тъй като смятат, че резултатът от нея ще подготви почвата за срещите на Самарас с Меркел и Оланд.

На тях пък се разчита да изиграят роля при формиране на настроенията с оглед на срещата на Еврогрупата през септември, на която ще се разисква следващият транш от 31,5 млрд. от заема за Гърция, макар че окончателното решение за него ще бъде взето на следващото заседание на Еврогрупата през октомври.

Същевременно във вторник Гърция събра изключително голямата сума от 4,063 милиарда евро при търг на 3-месечни облигации, за да избегне неплатежоспособност, но бе принудена да се съгласи на по-високи лихви от 4,43 процента спрямо 4,28 на сто при последната подобна емисия, съобщи агенцията за управление на държавния дълг.

Търсенето надвишаваше предлагането с 1,36 процента, което показва слабия ентусиазъм на пазарите. Целта бе да се осигурят текущите нужди на страната и евентуално да успее да погаси кредит от 3,2 милиарда евро с падеж на 20 август, облигациите по който държи Европейската централна банка (ЕЦБ).

Гърция няма достъп до пазарите за дългосрочни облигации редовно емитира краткосрочни облигации. Икономическото оцеляване на Атина зависи от заемите от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Гърция очаква следващия транш от близо 31,5 милиарда евро при положение, че повторното произвеждане на избори предизвика политически блокаж, който разстрои програмата на реформи.

Експертите от тройката кредитори (ЕС-ЕЦБ-МВФ), които бяха в Гърция в края  на юли, се очаква да пристигнат отново в страната през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани