Пороите в Турция взеха 30 жертви

Пороите в Турция взеха 30 жертви

Тридесет са жертвите от поройните валежи в сряда, които парализираха живота в Турция. 20 от загиналите са в Истанбул, който от вторник вечерта е в в плен на водната стихия. Седем жени са се удавали в маршрутка, която е била залята от придошли води. По-засегната е европейската част на града, на азиатския бряг няма валежи.

Остава отворена трансевропейската магистрала, която свързва Турция с България.

Валията на Истанбул Гюлер коментира, че пороите са най-голямото природно бедствие през последните години. На места за час са се изсипали по 205 литра валежи на квадратен метър. Централната магистрала към Истанбул е залята, в момента хеликоптери, строителни машини, редовна войска и жандармерия участват в спасителни и възстановителните работи.

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай обяви, че ще бъдат обезщетени пострадалите.

Природната стихия отново изведе на преден план познати слабости на мегаполиса – инфраструктурата, канализацията, безплановото строителството, стихийното унищожаване на природните дадености за сметка на урбанизацията, коментира кореспондентът на БНР в Истанбул.

Щетите възлизат на около 90 млн. долара.

От истанбулското валийство предупредиха, че в края на седмицата се очакват отново стихийни валежи.

Заради наводненията в Турция временно бе променена и организацията на движение на международните бързи влакове "Балкан експрес", съобщиха от БДЖ.

Тази композиция, която заминава от София в 19.10 ч., ще се движи само между София и Капъкуле, като в този участък ще запази обичайното си разписание. От Капъкуле до Истанбул пътниците ще се превозват с автобуси.

"Балкан експрес", който обичайно заминава от Истанбул в 22.00 ч., ще се движи само между Капъкуле и София. От Истанбул до Капъкуле пътниците за този влак ще се превозват с автобуси. От Капъкуле до София влакът ще се движи по обичайното си разписание, се уточнява в информацията.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?