Порожанов обяви, че директните субсидии след 2020 г. няма да се свиват, дори ще растат

Порожанов обяви, че директните субсидии след 2020 г. няма да се свиват, дори ще растат

Добрата новина е, че бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. няма да бъде намален с 0.7%, каквито бяха първоначалните разчети, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на дискусия в сряда  "Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, чийто ротационен домакин бе Националната асоциация на зърнопроизводителите.

За 2020-2024 г. парите по първи стълб – директни плащания за България се планира да бъдат 5.6 млрд. евро при около 5.35 млрд. евро  през настоящия програмен период, посочиха от агроминистерството.

То цитира думите на Порожанов, според когото България ще се присъедини и към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени. Това нямаше как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС, обясни той.

Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства, посочват от ведомството.

По  многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., каза още земеделският министър.

На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите  трябва да са доброволни  и всяка страна след анализ да взема решение за  размера им. България настоява и в ОСП да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?