Португалия, България и Испания най-евтини за британските туристи

Храната и пазаруването в повечето популярни туристически дестинации в Европа през 2010 г.. ще бъдат по-евтини за британските туристи благодарение  на поскъпването на британската лира спрямо еврото. Това сочи доклад за семейните почивки на британската служба Пост офис,която е част от британските кралски пощи, цитиран от вестник "Дейли телеграф".

Изследването сравнява общите разходи за 12 типа продукти, необходими за почивка на плажа, включително слънцезащитен крем, семеен обед, бутилка бира и наемане на шезлонг, в 12 европейски страни.

Португалия, България и континентална Испания предлагат най-изгодни цени, като общата средна цента на 12-те продукта е съответно 68.80 бр. лири (поевтиняване с 30 процента спрямо 2009 г.), 73.32 бр. лири (поевтиняване с 4 процента) и 78.28 бр. лири (поевтиняване с 9 процента).

Турция, която често се приема като по-евтина алтернатива на страните от еврозоната, е една от най-скъпите дестинации - в курорта Олудениз "кошницата" продукти струва 115.47 бр. лири.

Най-скъпи за британците тази година са почивките във Франция и Италия, където средната цена на необходимите продукти е съответно 133.80 бр. лири и 141.08 бр. лири.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?