Португалия връща някои ограничения заради корнавируса в района на Лисабон

Някои мерки за изолация, целящи да спрат разпространението на новия коронавирус, ще бъдат възстановени от утре в района на португалската столица Лисабон, за да се избегнат огнищата на зараза. Това обяви днес португалският премиер Антониу Коща, предаде Франс прес.

Сред тези мерки са забрана за събиране на повече от 10 души и затваряне на кафенетата и магазините след 20 ч. Сега е разрешено да се събират до 20 души.

Според официалните данни, събрани от местни медии в периода 21 май - 21 юни има 9221 нови случая на зараза, от които 85 процента са в района на Лисабон и долината на река Тежу. Около половината са в общините на Лисабон, Синтра, Одивелас, Луриш и Амадора.

Португалия беше относително пощадена от пандемията благодарение на мерки за изолация, взети на относително начален етап. В страната има общо 39 392 случая на зараза и 1534 починали. Излекуваните са над 25 000.

След облекчаването на мерките за изолация, започнало през май в страната бяха регистрирани много незаконни партита, при условие че е разрешено събиране на до 20 души, допълва Ройтерс.

През уикенда полицията се намеси, за да сложи край на партита с над 20 души. На едно от тях на паркинг на ресторант край Лисабон имаше 1000 души.

Откакто Португалия вдигна ограниченията за събиране на повече хора, с 90 процента нараснаха новите случаи на зараза при хората на възраст между 10 и 30 години. Парти в Алгарве преди три седмици, на което били около 100 души, приключи с 76 нови случая на зараза. А няколко европейски страни ограничиха влизането на хора от Португалия на тяхна територия.

Премиерът Коща казва, че страната тества повече хора в сравнение с други европейски страни, което води и до относително голям брой на потвърдени случаи на зараза.

Споделяне

Още от Коронавирус