Португалия затяга карантината, Испания с нов връх на заразените

Португалия затяга карантината, Испания с нов връх на заразените

По-строги карантинни правила бяха въведени в Португалия, съобщиха португалските власти в момент, когато разрастването на пандемията отбелязва мрачни рекорди и поставя болниците на предела на възможностите им, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Антониу Коща заяви, че прекалено много хора са се възползвали от изключенията, предвидени от въведената миналия петък карантината - властите съобщиха, че движението през уикенда е било 70 процента от нормалното.

"Преминаваме през най-сериозната фаза на пандемията" досега, каза Коща, призовавайки хората да спазват правилата. "Сега не е време да намираме вратички в закона", добави той.

Премиерът обяви, че януарските разпродажби в магазините ще бъдат забранени, както и събирания на обществени места, независимо от броя на участниците.

Училищата остават отворени, но около тях ще бъдат разположени повече полицаи, за да не позволят на учениците да се събират на групи.

Пътуванията между окръзите ще бъдат забранени през уикендите, а магазините и супермаркетите ще са с намалено работно време.

Испания отчете нов връх на новите случаи с 84 287 заразени за уикенда, починали са 455 души с коронавирус, съобщи здравното министерство, цитирано от ДПА.

Предишния уикенд бяха регистрирани 61 422 нови случая на коронавирус и 401 починали от заразата.

Броят на новозаразените на 100 000 жители за седем дни, така наречения седмичен темп на разпространение, нарасна до малко под 380. В Германия за сравнение този показател вчера беше 134.

Заради нарастващите от седмици показатели, свързани с пандемията, областите на страната затегнаха мерките срещу разпространението на коронавируса.

Нощният полицейски час бе решено да започва в 22.00 ч. в райони, където досега започваше по-късно, и дори се обсъжда вариантът той да започва в 20.00 ч. В различни части на страната се прилагат различни правила, защото всяка област може да въвежда собствени разпоредби, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Коронавирус