Португалското правителство падна, след като изгуби вот на доверие

Португалското правителство падна, след като изгуби вот на доверие

Португалското правителство падна, след като не успя да спечели вот на доверие в парламента, поискан от съюза от леви партии, съобщиха осведомителните агенции.

Правителството на дясноцентриста Педру Пасуш Коелю бе принудено да подаде оставка само 11 дни след встъпването си в длъжност.

Коалицията на Коелу, която е на власт от 2011 г., спечели изборите на 4 октомври, но не получи мнозинство в парламента. Социалистическата партия, която остана втора на изборите, отказа да подкрепи едно дясно правителство и влезе в съюз с радикалния Ляв блок и комунистите и отхвърли програмата за икономии, предложена от кабинета.

Кабинетът на Пасуш Коелю получи подкрепа от само 107 депутати в 230-членния парламент при 123 против. Това автоматично води до оставка на правителството, което ще продължи да изпълнява задълженията си до съставяне на нов кабинет.

Очаква се през следващите няколко седмици премиер да стане лидерът на социалистите Антониу Коща. Съюзът на левите партии има намерение да сложи край на политиката на орязване на заплатите, пенсиите и социалните разходи и на увеличаване на данъците, която през последните години доведе до улични протести и стачки.

Падането на португалското правителство е политически удар по стратегията за икономии на страните от еврозоната, за която настояват Германия и други държави, виждайки в нея лекарство за излизане от кризата, отбелязва Асошиейтед прес. Португалия и Ирландия бяха давани като пример за ползите от този подход на строги икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?