Пощенските станции се местят в молове и хипермаркети

Пощенските станции се местят в молове и хипермаркети

Държавното дружество "Български пощи" планира да премести станциите в молове, магазини от големите вериги и други по-търговски места, за да привлича повече клиенти и да се справи с тежкото си финансово състояние. Това съобщи изпълнителният директор на пощенския оператор Пламен Павлов пред БНР.

Друг вариант за оздравяване на пощите е да станат оператор и на ваучери за храна и надеждите са от догодина работниците да могат да купуват хранителни продукти с издадени от "Български пощи". В момента на този пазари има 13 играчи, които си разпределят държавната квота от 200 млн. лв. под формата на подобни ваучери, давани от работодателите на служителите, срещу което фирмите намаляват своите данъци.

По думите на Павлов се планира още пощенските станции да въведат единна платформа за електронно разплащане и да се превърнат в "място, в което електронното правителство да може да си предлага услугите".

Дружеството залага и на увеличаване на международната поща и вече било спечелило такъв клиент и се водели преговори с още двама. Компанията възнамерява да се освободи и от неоперативните си активи.

Шефът на държавните пощи каза, че преведените наскоро от бюджета допълнителни 2 млн. лв. субсидия ще отидат за погасяване на загубата на дружеството през 20011 г. Очаква се превод на още 5 млн. лв. от общо обещаните от транспортния министър Данаил Папазов допълнителни 22 млн. лв. за тази година, които да компенсират силно орязаното финансиране на дружеството от правителството на ГЕРБ.

Преди да се повишат заплатите, както настояват синдикатите, предстои да бъде променено щатното разписание, което е доста остаряло и допуска в различните региони хората на еднаква длъжност да получават различни възнаграждения. Във всички случаи увеличението няма да е еднакво за всички, каза изпълнителният директор.

Той уточни, че досега синдикатите не са предприели никакви изисквани от закона мерки за обявяването на стачка. По-рано този месец профсъюзни лидери в сектора предупредиха за стачка от 1 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?