Посланик Макълдауни сменя София с висш пост във Вашингтон

Посланик Макълдауни сменя София с висш пост във Вашингтон

Посланикът на САЩ в София Нанси Макълдауни получава назначение в Държавния департамент, съобщиха от посолството във вторник.

Администрацията на президента Обама помоли посланик Макълдауни да се завърне във Вашингтон и да заеме поста първи заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси, се казва в съобщението.

На новия пост Макълдауни ще застане в началото на есента, а дотогава ще бъде в България.

До назначението на нов първи дипломат в София ще има временно изпълняващ длъжността. 

Администрацията на президента Обама вече работи по назначаването на приемник на Нанси Макълдауни, се казва в съобщението.

Преди да встъпи в длъжност посланик в София преди 11 месеца, Макълдауни бе близо три години зам.-посланик на САЩ в Турция, а преди това зам.-посланик на САЩ в Баку, Азербайджан. Последната заемана от Нанси Макълдауни длъжност в Белия дом е директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност.

Предишните назначения на Нанси Макълдауни включват още работа в мисиите на САЩ в Кайро, Египет и Бон, Германия. Тя е била член на американската делегация на провелите се в Женева, Швейцария, преговори със Съветския съюз за ограничаване на стратегическите въоръжения.

Посланик Макълдауни застава в редицата на американските дипломати, които след мисията си в България заемат още по-отговорни постове. Предшественикът ѝ Джон Байърли след София замина за Москва, където оглави дипломатическата мисия на САЩ в Русия. Байърли ще се запомни с отличен български език и тънка дипломатичност.

Успешна военна и дипломатическа кариера имаше и американският първи дипломат в София Джеймс Пардю, заемал поста преди Байърли. Пардю имаше силен глас в българската вътрешна политика, защото като бивш военен често изоставяше дипломатическия език, за да изкаже в прав текст недоволството на западните дипломати от корупцията, размерите на организираната престъпност в страната и лошо работещата правосъдна система. Пардю не се поколеба да критикува и тогавашния главен прокурор Никола Филчев заради състоянието на държавното обвинение. По негово време американското консулство отказа визи на голям брой "добре облечени бизнесмени".

Друг предшественик на Макълдауни от годините на прехода - Ричард Майлс - дойде в София от раздираната от войни Югославия. Мястото му в Белград пък зае посланикът на САЩ в София Уйлям Монтгомъри. След София Майлс оглави мисията на САЩ в Тбилиси.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?