Посланици, евродепутати и чужденци подкрепиха "София прайд”

Посланици, евродепутати и чужденци подкрепиха "София прайд”

Посланиците на САЩ и на Великобритания Джеймс Уорлик и Джонатан Алън, депутатът от БСП Петър Курумбашев, множество чужденци и случайни минувачи се включиха в петото издание на "София прайд” в събота. Пъстрото шествие, придружено от камион-платформа, от който гърмеше музика, тръгна от паметника на Съветската армия, мина по столичните булеварди "Васил Левски”, "Княз Ал. Дондуков” и "Цар Освободител”, за да се върнат участниците на старта за концерт с участието на музиканти като Мария Илиева, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и момчешката банда Voice of Boys.

Гей парадът премина сравнително спокойно и без сблъсъци. Само при паметника на Васил Левски симпатизанти на "Атака" се опитаха да провокират шестващите, като се обявиха против преминаването им покрай монумента, което според тях е оскверняване на паметта на Апостола.

Участниците в шествието бяха поздравени от британския посланик Джонатан Алън, който обяви, че носи послание за подкрепа от името на неговата страна, подкрепа за свобода и толерантност. "Българите са горди със своята история и със свободата да бъдат такива, каквито са", каза още Алън.

В парада, както заяви по-рано през деня, се включи и американският посланик Джеймс Уорлик, който обясни, че е щастлив да види толкова много млади хора, които отхвърлят културата на омразата.

"Трябва да изпратим послание,че всички сме еднакви пред Бог, трябва да се отнасяме с уважение и достойнство към всеки. Как да изживееш живота си е твое решение", коментира по-рано през деня пред бТВ дипломатът. 

Своята подкрепа за "София прайд" заявиха още над 10 посолства, международни организации, както и 134 евродепутати.

В шествието се включиха много чужденци, както и хора в инвалидни колички. Всички участници се обявиха за равни права за всички граждани и против дискриминацията, която разделя хората.

"Гордеем се с това, което сме", заявиха участниците в "София прайд”.

По данни на МВР инициативата в инициативата са се включили активно между 1500 и 1800 души.

Заради обявения по-ръно през деня антигейпарад, организиран от националистически партии, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че взети всички необорими мерки, за да не се стигне до сблъсъци по време на събитието. "Ангажирани са достатъчно полицаи, така че от една страна – хората да упражнят своето право, а от друга – да не се нарушава общественият ред”, коментира Фандъкова.На проведеното по-рано през деня контра шествие срещу гей парада, организирано от националистически партии, в което се включиха около 300 души, бе заявено, че протестират срещу натрапването на избор, който би трябвало да остане вкъщи, а не на улицата.

Те скандираха "България,събуди се" и "Свобода или смърт". Имаше и плакати с надписи "Не искаме гей парад в нашия град", "Хетеросексуален = нормален" и "Аз съм мъж и ми личи". Хомосексуалните бяха сравнени със заплаха за сигурността на страната. Колорит на шествието придадоха 3 двойки младоженци, които се появиха, за да се обявят срещу идеята да се узаконят еднополовите бракове.

"София прайд" има и съпътстващи културни събития. В "София Прайд Арт седмица” участие ще вземат седем автори, чиито творби ще бъдат представени в няколко столични заведения между 23 юни и 4 юли. В рамките на "София Прайд Филм Фест” ще бъдат показани пет пълнометражни и четири късометражни филма от 12 държави.

Против парада отново се обяви Българската православна църква.От Светия синод призоваха хората да не допускат своите деца да участват в демонстрацията, която "създава условия за съблазън и напрежение”. Хомосексуалността е тежък грях, коментира пред Дарик Ловчанският митрополит Гавраил.

Споделяне

Още по темата

Още от България