Последните 2200 наборници влизат в казармата през март

Последните 2200 наборници влизат в казармата през март
Последните 2230 наборни войници в Българската армия (БА) ще влязат в поделенията в края на месец март. Това съобщи военният министър Веселин Близнаков пред 6ТВ в понеделник. Подлежащите на наборна военна служба обаче са над 20 000 души. Семейни и учащи се няма да бъдат викани в родната казарма.

Униформи ще облекат младежите от набор 1986-1987-ма година. В момента подлежи вземането в казармата на набор 1988-ма. От родените преди тази година обаче ще бъде взета само част.

Критериите за подбора на последните наборни военнослужещи са много, като се изхожда от основното изискване всички да бъдат абсолютно здрави и да имат най-малко средно образование. Те ще служат 9 месеца.

Така ще бъдат попълнени дефицитни места - шофьори, парашутисти, обслужващи бронетанкова техника, обясни министърът. Ще продължат да работят военните окръжия и медицинските комисии, тъй като всички мъже до 55 години се зачисляват в резерва, добави той.

По 4 000 хиляди души годишно трябва да бъдат привличани за професионална служба в армията. До момента тази бройка бе около 1 000. 

От думите на министъра стана ясно, че процесът на професионализация е приключил във военноморските сили. Военновъздушните сили ще го приключат на 1 юни, а сухопътните войски - в края на декември тази година.

Близнаков говори и за увеличение на българските контингенти зад граница.

Предстои изпращането на още една рота от 120 души в Афганистан. Окончателното решение ще бъде взето след около месец, а изпращането им ще бъде в средата на пролетта.

В Ирак страната ни ще продължава да присъства с около 150 души.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?