Поставена беше първата платформа от новия мост в Генуа

Поставена беше първата платформа от новия мост в Генуа

Малко повече от година след рухването на моста Моранди в италианския град Генуа, при което загинаха 43 души, вов вторник започна инсталирането на първата платформа от нов мост, предаде Франс прес.

Съоръжението е проектирано от прочутия архитект Ренцо Пиано, който е роден в Генуа. Властите имат намерение мостът да е напълно готов в началото на идната година.

Днес в присъствието на Ренцо Пиано, на италианския премиер Джузепе Конте и на кмета на Генуа Марко Бучи върху новоиздигнати пилони започна поставянето на стоманена платформа с дължина 50 метра. Когато бъде завършен, новият мост ще има формата на кораб и ще е с дължина 1067 метра.

С помощта на два гигантски мобилни крана платформата ще бъде инсталирана върху пети и шести пилон на моста, които са високи 45 метра. Общото тегло на платформата е 550 тона.

Наблюдавайки операцията, Ренцо Пиано призова работниците да внимават и да работят в пълна безопасност. Пред медиите той спомена, че става дума за "истинска акробатична операция", за която са мобилизирани "армия от работници и техници".

Като цяло мостът ще се състои от 19 платформи с различна дължина. Три платформи в центъра ще бъдат с дължина 100 метра, 14 - с дължина 50 метра, а две - с дължина 67 метра. Широчината на всички платформи ще бъде 26 метра.

Мостът е стратегически за търговията, туризма и движението на Генуа. Той е и част от магистралата, свързваща Италия и Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа