Пострадали от КТБ се жалват в съда на ЕС

Затварянето на КТБ предизвика протести на вложители, които с месеци нямаха достъп до парите си. Сн. БГНЕС

Новосъздадената Асоциация на пострадалите от КТБ подготвя колективна жалба до Съда на Европейския съюз в Люксембург заради "манипулиран, умишлен, дирижиран фалит на КТБ". Това каза за пореден път председателят на асоциацията Божидар Томалевски.

Жалбата щяла да бъде насочена основно срещу БНБ, която регулира дейността на банките у нас. В нея щели да бъдат посочени всички нарушени директиви, регламенти и принципи на ЕС, един от които е за равнопоставеност на банките при оказване на ликвидна подкрепа. Жалбата ще бъде изпратена до Европейската комисия, която да прецени дали да се обърне за информация към правителството, да започне нова наказателна процедура срещу страната или да препрати жалбата към съда в Люксембург. Брюксел вече започна една процедура срещу България заради неспазване на директивата за изплащане на гарантираните влогове в банките.

Володя Златев от асоциацията изрази мнение, че "каузата КТБ не е загубена". Според него, ако се докаже незаконосъобразно по отнемане на лиценза на банката и назначаването на некомпетентни квестори, разрешителното за работа на КТБ ще бъде върнато и държавата трябва да търси начин да я одържави.
Асоциацията ще съдейства на пострадали вложители за подаването на жалби до българския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес