Прокурорската асоциация за новата СРС-сага с членове на ВСС:

Посягат ни точно, когато печелим доверие и показваме реформаторски дух

Обвинителите са против тиражирането на данни, "лишени от общоприети белези за достоверност"

Камен Ситнилски и Румен Боев след избора си за членове на ВСС.

Три дни, след като в медиите бяха разпространени поредна порция анонимно изтекли записи от специални разузнавателни средства (СРС), чиито "мишени" този път са двама бивши високопоставени обвинители, сега членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), Асоциацията на прокурорите в България остро разкритикува тиражирането на подобна информация.

"Заявяваме, че актът на изнасяне на компрометираща информация е посегателство срещу нас прокурорите в момент, когато печелим обществено доверие и показваме реформаторски подход, когато се стремим да израснем като професионалисти и повишим имиджа на институцията в която работим, когато участваме активно и професионално в регулирането на обществените реформи в България в рамките на предоставените ни по закон компетентности и правомощия", възмутени са обвинителите.

Става въпрос за стенограми и аудиофайлове от телефонни разговори, в които участват бившият заместник-главен прокурор Камен Ситнилски, колегата му Румен Боев и още трима магистрати.

Новата СРС-афера бе разпространена първоначално от варненския сайт "Афера", който уточняваше, че според анонимния автор на поредния мистериозен имейл от въпросните записани разговори ставало ясно как се издигат в кариерата корумпираните магистрати.

"Провокира се изграждането на обществено мнение и настроение, че проведеният избор на членове на ВСС от прокурорското Общо събрание е опорочен, чрез тиражиране на неясни факти, достатъчни само да пораждат съмнения, девет месеца след визираното събитие и при нагнетено от социални проблеми обществено напрежение. Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на подобен подход към институцията и към колегите", пишат по този повод от прокурорската асоциация до медиите в понеделник.

В позицията им категорично се заявява, че по време на Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС не са били констатирани "никакви сигнали, които да сочат на опорочаване волята на гласувалите". В писмото обаче не се коментират неофициалните сведения, че за Ситнилски бе лобирано в цялата страна преди избора през септември м.г.

"Легитимността на проведения избор не беше оспорван или поставен под съмнение. Изтъкването на личните и професионални качества на кандидати в хода на предизборна кампания е необходим и допустим прийом във всяка надпревара. А според членовете на Асоциацията качествата на избраните членове на ВСС от прокурорската квота са неоспорими", се казва в становището на прокурорската организация.

Обвинителите заявяват още, че са "против тиражирането на информации, лишени от общоприети белези за достоверност – без посочен автентичен източник, регламентиран способ за събиране и доказателства за достоверност на изнесените факти. Подкрепяме усилията на колегите, на които е възложено да извършат съответната професионална проверка. Ще застанем зад тях и ако установят основания и пристъпят към реализиране на отговорност от виновните".

В края на миналата седмица Софийската градска прокуратурата образува проверка по случая, като разпореждането за нея бе издадено лично от главния прокурор Сотир Цацаров.

Въпросните телефонни разговорите обсъждат избора на Ситнилски и Боев за членове на ВСС. Обвинителите очевидно подкрепят и лобират сред колегите си за избора на двамата в кадровия орган на Темида, но на първи прочит в публикуваните СРС-ата липсват очевидни доказателства за извършено престъпление. В същото време записите дават най-обща представа как се събира подкрепа сред прокурорите в полза на кандидатите за ВСС.

Освен Камен Ситнилски и Румен Боев, са записани Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково) и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд в Хасково). Последните двама се замесиха през миналата година в невъобразим скандал, защото Ванчев подслушваше "на частно" Тянкова, тъй като двамата са поддържали интимни взаимоотношения, а Ванчев я е ревнувал. Бившият главен прокурор Борис Велчев поиска от ВСС да махне Ванчев от поста, но съветът така и не направи това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?