Двамата членове на ВСС са подслушвани законно по искане на ГДБОП

Двамата членове на ВСС са подслушвани законно по искане на ГДБОП

Членовете на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски и Румен Боев са били записвани със законни специални разузнавателни средства по искане на ГДБОП, която е водила разработки срещу замесените в разговорите магистрати, съобщи прокуратурата в сряда.

В Софийската градска прокуратура има и образувано дело, по което стенограмите от разговорите са приложени като доказателствени средства. Те са изтекли в медиите два месеца и половина, след като са изпратени от ГДБОП в държавното обвинение.

В петък от анонимен мейл до медиите бяха разпратени дешифрирани разговори на двамата членове на Висшия съдебен съвет (тогава висши прокурори) с техните колеги от държавното обвинение Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (окръжен прокурор на Хасково), както и с Миглена Тянкова (председател на Окръжен съд - Хасково).

От разговорите става ясно как Ситнилски и Боев събират подкрепа в кампанията около избора си за членове на ВСС. Прокуратурата започна веднага проверка на записите и се оказа, че те са законни.

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че на 19 април тази година изтеклите в медиите разговори са били изпратени от ГДБОП в Софийската градска прокуратура, за да бъдат използвани като доказателства по дело срещу магистрат, чието име не се съобщава.

От прокуратурата съобщават, че оперативните дела на ГДБОП срещу замесените в разговорите вече са изискани от и.д. шефа на ДАНС Владимир Писанчев за анализ. Преди месец структурата за борба с организираната престъпност бе прехвърлена в ДАНС.

Записите изтекоха първо в сайта "Афера". Те са са изпратени по електронната поща от имейл [email protected] с изпращач "Naiden Boikov”. Файлът е придружен с текст, озаглавен "Истината винаги излиза наяве”, а всички участници в разговорите са определени като корумпирани магистрати. Приложени са и много мобилни телефони, а твърдението в мейла бе, че записите са направени от службите. Съобщението на прокуратурата от сряда потвърди този факт.

Това е втория скандал с подслушване, в който се замесват Иван Ванчев и Миглена Тянкова. Двамата сътвориха през миналата година огромен скандал, защото Ванчев я подслушваше "на частно". Причината бе, че двамата са поддържали интимни взаимоотношения, а Ванчев я е ревнувал. Бившият главен прокурор Борис Велчев поиска от ВСС да махне Ванчев от поста, но ВСС така и не позволи това.

Споделяне

Още по темата

Още от България