Потребители печелят една пета от делата срещу монополисти

Най-много са сигналите срещу топлофикациите, расте недоволство от банките

437 дела срещу компании с монопол на пазара са заведение през 2011 година, а общият брой на жалбите и сигналите срещу тях е 21 000, обявиха от гражданско движение "ДНЕС" - Общество срещу произвола.

Според данни на организацията една пета от делата приключват в полза на гражданите. Най-много заведени дела има в Кюстендил - 82, следват София и Добрич с по 57 дела.

От гражданското движение отварят приемни в страната, в които ще се предоставят безплатни правни консултации и процесуално представителство на пострадали от монополистите.

Половината от всички оплаквания през 2011 г. са от топлофикационните дружества. Осемдесет на сто от всички жалби срещу ТЕЦ са заради столичната топлофикация. Тринайсет процента от постъпилите жалби в "ДНЕС" са срещу електроразпределителните дружества. Най-много подадени жалби и спечелени дела има срещу Е.ОН, а най-малко - срещу ЕВН, обявиха от организацията.

Потребителите се оплакват и от мобилните оператори, но движението не може да се похвали със спечелени дела срещу тях.

"Много често мобилните оператори отново ни подвеждат, когато ни предлагат подаръци. Трябва да сме особено внимателни, когато изпаднем в такава ситуация", коментираха от движението:

Зачестяват сигналите за нелоялни практики на банки, свързани с кредити.

"Имаме вече драстичен случай, при който въпреки, че гражданинът погасява своите задължения по кредита, банката е обявила кредита за предсрочно изискуем и се е възползвала от правото си, което има по Закон - да се снабди с изпълнителен лист. Това е недопустимо", обявиха от сдружението.

Банките и мобилните оператори нямат монопол на пазара, но оплакванията от някои техни действия не спират.

Координаторът на организацията Галя Николова коментира, че за една година от своето създаване организацията е успяла да активизира обществената енергия и да създаде граждански приемни в цялата страна.

В подписката срещу произвола на монополите пък се включили 700 000 души.

Направени са и предложения за промени в закона за енергетиката и електронните съобщения, които са били приети.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?