Повече пари за ин витро и ваучери за храна през 2016 г. поискаха Реформаторите

Повече пари за ин витро и ваучери за храна през 2016 г. поискаха Реформаторите

Фондът за финансиране на ин витро процедури да се увеличи двойно, да се дадат допълнително средства на фирмите за ваучери за храна на служителите им и да се вдигнат парите за изплащане на жилищно-спестовните влогове от времето на социализма, предложиха депутати от Реформаторския блок. В четвъртък те внесоха предложения за изменения на Закона за държавния бюджет за 2016 г. в рамките на процедурата за корекции между първо и второ четене.

Реформаторите искат бюджетът на Фонда за асистирана репродукция да стане 24 млн. лв. Миналата година парите за ин витро дейностите са били 12 млн. лв., обясни Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите” от РБ, който е и един от вносителите

Друго предложение е да се увеличат с 20 млн. лв. ваучерите за хранене, които работодателите предоставят на работниците си. Реформаторите искат да се заложат 260 млн. лв. вместо досегашните 240 млн. лв., с мотива, че ваучерите за храна са ефективен инструмент за реален ръст на доходите на хората, но поради недостатъчно средства квотата се изчерпва далеч преди края на годината.

Третата идея, която ще търси подкрепата на народните представители, е залагането на 10 млн. лв. повече за Националния компенсационен жилищен фонд, от който се изплащат дългогодишните жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса, които са натрупали определи точки, а държавата следва да им ги изплати по т.нар. левов индекс. Размерът на левовия индекс на спестовното число от 1993 г. е променян 11 пъти, но от 2008 година до днес остава на стойност 0.08 лв.

Вносители на предложението за изменение в държавния бюджета за 2016 година са депутатите от РБ проф. Вили Ликов, Найден Зеленгороски, Димитър Танев, Димитър Делчев, Настимир Ананиев, доц.д-р Димитър Шишков, Бойка Маринска и Антони Тренчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?