Повечето австрийски фирми у нас планират нови инвестиции

Улрике Щрака представи данните за нагласите на австрийския бизнес у нас

Нови инвестиции у нас през следващите две години планират 60 процента от австрийските фирми, работещи на българския пазар, а 55 на сто от тях очакват и увеличение на оборотите през 2019 г. след като изминалата година вече им е донесла повече поръчки и съответно приходи. Това сочи ежегодното проучване на Австрийското търговско представителство в София, проведено в края на 2018 г. сред близо 100 австрийски фирми в България, представено в четвъртък. 33% от тях оценяват общото икономическо развитие на страната в положителен аспект и очакват подобрение и през 2019 г.

Австрийските фирми в страната обаче посочват също така, че страдат от недостиг на персонал и биха искали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура, коментира ръководителката на търговското представителство Улрике Щрака.

Според компаниите, за да стане България още по-атрактивен инвестиционен пазар са необходими достатъчно наброй и добре квалифицирани работници, по-добра инфраструктура и предвидима икономическа политика. Представителите на австрийския бизнес у нас искат реформи при борбата с корупцията, правна сигурност и намаляване на бюрокрацията. В проучването за 2017 г. отново борбата с корупция бе посочена като най-важната за бизнеса, следвана от предсказуема икономическа политика и правна сигурност.

30% от участващите фирми биха искали да се обръща повече внимание на качеството и дълготрайността на продуктите/услугите и да не се предпочита само най-ниската цена, защото в дългосрочен план това може да се окаже дори и по-скъпо, сатав ясно от проучването.

Сред големите австрийски филиали в страната са  телекомът A1, енергийните компании ЕВН и "О Ем Ви", "Райфайзен", "Била", "Кропошпан", "Кнауф" и други.  Тези инвеститори са не само сред най-големите, но и сигурни и стабилни работодатели в страната. Преобладаващо основната им дейност у нас е свързана с търговията на австрийски продукти и извършването на услуги, а на 26% от фирмите - с производство.

Австрия заема 15 място сред най-важните търговски партньори на България. Наблюдава се ежегоден ръст при австрийския износ на стоки към България и на българския износ на услуги към Австрия. През първата половина на 2018 г. вносът от Австрия към България се е увеличил спрямо 2017 г. с 3.8% на 356 млн. евро, а износът от България към Австрия е намалял с 2.4% до 253 млн. евро.

Австрийският износ на услуги достига 127 млн. евро през първата половина на 2018 г. ( с 2.3% по-малко спрямо първата половина на 2017), а вносът на услуги - 281 млн. евро, регистрирайки ръст от 6.4%, което представлява излишък по сметката на България в размер на 154 млн. евро. През първата половина на 2018 г. България се нарежда на 28-мо място в австрийския износ на услуги и 21-во при вноса. Балансът по текущата сметка е положителен за България и възлиза на 51 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес