Повечето французи не знаят колко са евреите, избити по време на Холокоста

Мнозинството от французите (57 процента) не знаят, че убитите по време на Холокоста евреи са 6 милиона, като при хората под 38-годишна възраст този процент стига 69, сочат резултатите от проучване, публикувани днес, предаде Франс прес.

43 на сто от анкетираните знаят колко са евреите жертви на Холокоста, показват данни от друго проучване, проведено във връзка със 75-годишнината от освобождаването на бившия нацистки концлагер Аушвиц от съветската армия.

Нищо не знаят по въпроса 19 процента, 8 процента смятат, че еврейските жертви са 20 милиона, а 11 на сто - 2 милиона.

16 на сто признават, че не са чували да се говори за Холокоста, докато 84 на сто знаят за него.

Категорично мнозинство от анкетираните (82 на сто) смята за важно да продължи да се преподава за Холокоста, най-вече "за да не се случи това отново".

Според 77 процента от анкетираните, училището трябва да отговаря за обучението за Холокоста, пред родителите (46 процента) и правителството (42 на сто).

Около 46 на сто от хората, които знаят за Холокоста, казват, че са им говорили за това в училище, по телевизията (17 на сто) или "у дома" (12 процента).

Хората, които са научили за Холокоста през художествено произведение, цитират най-вече "Дневникът на Ане Франк" (64 на сто), филма "Списъкът на Шиндлер" (63 на сто) и сериала "Холокост" (46 процента).

На въпрос дали евреите може да преживеят втори масов геноцид, 35 на сто от участниците в допитванието отговарят утвърдително, а 32 процента дават отрицателен отговор.

42 на сто се опасяват, че националсоциализмът "може да се върне на власт".

Десет на сто от анкетираните смятат, че "или Холокостът е мит, или броят на убитите евреи е силно преувеличен" - процент, който нараства до 23 при лицата под 38-годишна възраст.

Проучването е направено с интервюта по телефона или по интернет между 9 и 16 ноември сред 1100 лица над 18-годишна възраст, уточнява АФП.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?