Пожар спря милиони интернет сайтове (видео)

Засегнати са платформи и на френското правителство

Пожар спря милиони интернет сайтове (видео)

Пожар във френска компания за облачни услуги прекъсна дейността на милиони уебсайтове, сред които правителствени портали, банки, магазини, новинарски сайтове и част от уебпространството, чийто интернет адреси завършват на ".FR", предаде "Ройтерс".

Пожарът е избухнал малко след полунощ в сряда в компанията OVHcloud, която е и най-голямата в Европа в този сегмент. Пламъците са унищожили един от четирите центрове за данни в Страсбург, източна Франция и е повредил втори такъм център на данни.

За момента няма предположения за причините за пожара, който се случи два дни след като френската компания обяви свои планове за публично предлагане на акции на фондовата борса.

Най-големият доставчик на облачни услуги в Европа съобщи на клиенти, включително френското правителство, Центъра Помпиду и криптовалутната борса Deribit да задействат своите планове за възстановяване след бедствие.

"Пожарникарите са били веднага на място, но не са могли да контролират пожара", съобщи основателят на компанията Октав Клаба в Twitter. Той добави, че планът за следващите няколко седмици ще включва възстановяване на оборудването на центровете и проверка на техните оптични връзки.

Около 100 пожарникари се бориха с пожара, който издигна гъст черен дим в небето. Видеозаписите показват, че пожарникарите обливат многоетажна сграда рано сутринта, докато охлаждат мястото.

Основана от Клаба през 1999 г., OVHcloud се конкурира с американските гиганти Amazon Web Services, Azure на Microsoft Corp и Google Cloud, които доминират на пазара.

Споделяне

Още от Свят