Пожарът край Харманли е ограничен, пламна гора край Рилския манастир

Пожарът в района на община Харманли е ограничен. Усилията на огнеборците са насочени в потушаването му в трудно достъпен участък на фронт около двеста метра. В останалите участъци огънят е загасен.

Това съобщиха в петък от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково, цитирани от БТА.

Пожарът възникна в сряда вечер в землището на харманлийското село Дрипчево и нанесе поражения върху близо 3500 декара площи, от които 150 декара широколистна гора. Заради бързото му разпространение вчера от община Харманли обявиха бедствено положение. Районната прокуратура в Харманли образува досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост в чужд имот.

Около 30 служители на дирекцията на Националния парк "Рила" и пожарникари от гр. Рила участват в гасенето на пожара в резервата "Риломанастирска гора", съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

На територията на резервата под Додов връх гори пожар. На 23 юли около 23.00 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на дирекцията на парка. Директорът на парка е приложил незабавно оперативния план за противопожарна дейност, като са уведомени главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София, и МОСВ.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка, е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на труднодостъпен терен, с наклон 45 градуса и е с площ от пет хектара. Засегнати от пожара са високопланинска растителност и единични дървета бял бор и смърч, които се намират между местността "Калугерски дол" и изворите на река Друшлявица.

Вертолет "Ми-17" от Военновъздушните сили излетя днес в 11.18 часа от авиобазата "Крумово" към зоната на пожар, възникнал в района на връх Върла на 5 км североизточно от Рилския манастир, съобщиха от Министерството на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България