Позициите на ЕС и Великобритания за бъдещите преговори силно се разминават

Лондон ще откаже търговско споразумение, ако бъде задължен да спазва правилата на ЕС

Борис Джонсън

Преговорите между Европейския съюз и напусналата го преди дни Великобритания за бъдещите им търговски отношения силно се разминават. При това положение няма да е чудно, ако в края на преходния период (изтичащ на 31 декемвври тази година) отново се говори за "твърд" Брекзит без сделка.

Това става ясно от преговорните анонси на двете страни, направени в понеделник.

Предложените от ЕК насоки в преговорите с Лондон

Европейската комисия представи днес насоките за предстоящите преговори с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент преди началото на същинските преговори.

Барние потвърди, че ЕС цели занапред в търговията с британската страна да няма мита и квоти, стига британският внос да отговаря на европейските изисквания, сред които за опазването на околната среда и държавната помощ. По неговите думи, ако британската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на обществени поръчки в ЕС.

Предлага се ЕС и Великобритания да си поделят квотите за улов на риба в граничните води.

Барние добави, че след 31 декември, когато Великобритания желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще подлежи на сертифициране. Всеки британски внос ще подлежи от следващата година на разрешение, затова и ще бъде проверяван, добави той.

ЕС желае да запази тесните си връзки с британската страна в областта на сигурността.

Барние уточни, че Европейският съд трябва да остане арбитър при спорове между ЕС и Лондон. По неговите думи е необходимо двете страни да договорят начините за наблюдаване на спазването на постигнатите договорености за бъдещите отношения и да разполагат с възможност за едностранни действия, ако установят нарушение.

Публикуваната днес препоръка на ЕК включва всеобхватно предложение за указания за водене на преговори, в което се определят обхватът и условията на бъдещото партньорство. Тези указания обхващат всички области от интерес за преговорите, включително търговското и икономическото сътрудничество, правоприлагането и съдебното сътрудничество по въпроси от наказателното право, външната политика, сигурността и отбраната, участието в програми на Съюза, както и други тематични области на сътрудничество. Специална глава относно управлението очертава цялостна рамка за управление, обхващаща всички области на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в сферата на сигурността.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Време е да запретнем ръкави. Нямаме много време. Ще преговаряме по справедлив и прозрачен начин, но ще защитаваме докрай интересите на ЕС и на нашите граждани".

Съветът на ЕС ще трябва да приеме проекта на указания за водене на преговори. Това официално ще упълномощи Комисията да започне преговорите като преговарящ от името на Съюза.

Великобритания: Търговски супергерой без правилата на ЕС

Великобритания ще направи промяна в стил Супермен, за да стане свръхмощен лидер в свободната търговия и няма нужда да приема правилата на ЕС, преговаряйки за отношенията с Брюксел след Брекзит, заяви по-късно в понеделник британският премиер Борис Джонсън, цитиран от ДПА.

По думите му световната търговия се нужда от страна, която иска да напредва като лидер в свободната търговия.

Тя се нуждае от страна, която е готова подобно на Кларк Кент (героя от "Супермен" - бел. ред.) да си свали очилата, да скочи в телефонната кабина и да се появи с развяващо се наметало като супермощен лидер, отстояващ правото на народите по Земята да купуват и продават свободно помежду си, каза Джонсън. Великобритания е готова за тази роля, допълни той в реч в Лондон.

В половинчасовата си реч консервативният лидер не произнесе "Брекзит" нито веднъж, с изключение на това, че спомена за "дума, започваща с Б". На въпрос на журналист дали думата "Брекзит" е забранена, Джонсън отговори в обичайния си образен стил, като каза, че това е нещо вече приключило, нещо като Големия взрив или нормандското нашествие, което е "зад нас в историята".

В началото на януари членовете на правителството бяха инструктирани да избягват тази дума, която преобладаваше в политическите и медийните дебати след референдума, казал за АФП източник от кабинета.

В днешното си изложение Джонсън каза, че Обединеното кралство няма да прави "нелоялна конкуренция" на ЕС, както се опасява Брюксел след Брекзит. В същото време той отхвърли всякакво съобразяване с европейските правила като "цена за свободна търговия".

Джонсън каза, че не вижда никаква нужда Лондон да се обвързва със споразумение с ЕС. "Ще възстановим пълния си суверенитет върху нашите граници, върху имиграцията, конкуренцията, правилата за субсидиране, доставките, защитата на личните данни", подчерта Джонсън.

Според Джонсън, сътрудничеството с европейците в областта на отбраната и външната политика не изисква непременно сключване на договор.

В речта си пред бизнес лидери и дипломати в Лондон Джонсън каза, че Великобритания иска споразумение за свободна търговия, но не на всяка цена. По думите му изборът не е между "със сделка или без сделка". "Въпросът е дали сме съгласни на търговски отношения с ЕС, сравними с тези на Канада или по-близко до тези с Австралия", заяви британският премиер.

Търговско споразумение по австралийски модел ще означава голям набор от нови митнически тарифи и други бариери между Великобритания и ЕС, посочва АП. В момента голяма част от търговията между ЕС и Австралия се осъществява чрез основните правила на Световната търговска организация. Австралия обаче е в процес на договаряне на търговска сделка с ЕС.

Британският министър-председател избра да произнесе речта си в емблематична зала на Стария кралски военноморски колеж в Гринуич, на брега на Темза - място, тясно свързано с британската военна слава. Той говори в обширна зала, украсена с картини, величаещи британските подвизи.

"Няма нужда споразумение за свободна търговия да означава приемане на правилата на ЕС за политиката на конкуренция, субсидиите, социалната защита, околната среда или нещо подобно", каза Джонсън. Той изтъкна, че Великобритания ще поддържа най-високите стандарти в тези области, в много отношения по-добри от тези в ЕС, без принудата на договор.

Посланието на Джонсън беше отправено и към аудиторията в страната му, и към ЕС. Лидерите на общността обаче едва ли ще се впечатлят от нещо, в което виждат проява на британско упорство и пожелателно мислене, посочва АП.

Висш правителствен източник е признал, че залогът е много голям при провал на стратегията на "Даунинг стрийт" 10, защото ако сделка не бъде постигната до 31 декември, края на преходния период, Обединеното кралство ще бъде изправено пред Брекзит без сделка, пише вестник "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа