"Практикер" глобена с над 83 хил. лв. за заблуждаващи намаления на цените

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е санкционирала с 83 655 лв. търговската верига за строителни материали "Практикер" заради това, че е заблуждавала клиентите си, че дава намаление на всички свои стоки по време на обявена промоция, а всъщност то се отнасяло само за част от продуктите.

В рекламната кампания "минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите на магазините не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки, посочват от КЗК http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300041137.

От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, които са включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на "Практикер" на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията.

Комисията за защита на конкуренцията установява, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това антимонополният орган приема, че начинът на представяне на рекламата може да заблуди клиентите. В допълнение КЗК приема, че използваните от "Практикер" различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.

Комисията приема, че е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и глобява дружеството с 0.1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г., равняващи се на 83 655 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?