"Практикер" глобена с над 83 хил. лв. за заблуждаващи намаления на цените

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е санкционирала с 83 655 лв. търговската верига за строителни материали "Практикер" заради това, че е заблуждавала клиентите си, че дава намаление на всички свои стоки по време на обявена промоция, а всъщност то се отнасяло само за част от продуктите.

В рекламната кампания "минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите на магазините не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички, а само за определени стоки, посочват от КЗК http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300041137.

От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, които са включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на "Практикер" на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията.

Комисията за защита на конкуренцията установява, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това антимонополният орган приема, че начинът на представяне на рекламата може да заблуди клиентите. В допълнение КЗК приема, че използваните от "Практикер" различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.

Комисията приема, че е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и глобява дружеството с 0.1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г., равняващи се на 83 655 лв.

Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?