"Практикер" може да се изтегли от Румъния

Компанията "Практикер", която има 27 магазина в Румъния, може да се изтегли от румънския пазар, защото регистрира огромни загуби, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

В германския печат се появи изявление на представител на австрийски инвестиционен фонд, който е най-големият акционер в германската група "Практикер", насочено да привлече вниманието на властите в Букурещ, а именно: "Трябва да преструктурираме баланса чрез отказ от операциите в Източна Европа", пише вестникът.

В Румъния "Практикер" е основният играч в сектора "Направи си сам", редом до Bricostore, Dedeman, BauMax, Ambient, Hornbach, Obi и Mr. Bricolage, отбелязва "Адевърул".

"Практикер" е съобщила за загуби в Румъния в размер на 348 милиона евро през първите девет месеца на 2011 г., при положение, че преди една година имаше негативен резултат в размер на 100 000 евро. За третото тримесечие компанията е съобщила за загуби в размер на 26 милиона евро спрямо печалба от близо 12 милиона евро за същия период на миналата година.

Вследствие на тези резултати австрийският инвестиционен фонд Мазелтов, който има 10-процентово участие в "Практикер", иска да убеди и другите акционери в необходимостта от продажба на операциите, заяви Исабела де Красни, мениджър във фонда и говорител на инвестиционната компания, пише "Адевърул". Вторият по големина акционер е австрийската инвестиционна фирма Semper Constantia с 5,01 процента, посочва вестникът.

Продажбата на операциите в Източна Европа може да донесе на "Практикер" 50-70 милиона евро, пише "Адевърул".

"Практикер" е представен в 9 държави с 440 магазина. Международният клон на компанията включва дейности в Румъния, Гърция, Турция, Полша, Украйна, България, Унгария и Люксембург. В Германия групата има около 330 магазина.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?