Пращаме 480 - 500 войници в полската зона в Ирак

Ако не в петък, то най-късно в началото на другата седмица Народното събрание трябва да вземе решението за изпращането на батальон в Ирак, прогнозира във вторник председателят на парламента Огнян Герджиков.

В понеделник министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че е предложил за Персийския залив да замине не рота, а батальон от 480 до максимум 500 души. Решението министърът взел въз основа на военна експертиза, представена му от Генералния щаб. Малко по-късно началникът на ГЩ ген. Никола Колев поясни, че набирането на доброволците вече върви във 2-ра, 5-та и 61-ва Стрямска бригада. Според него батальонът нямало да бъде само с охранителни функции.

Засега се предвижда мисията да продължи не повече от година, като участниците в българския контингент ще се сменят на 4 месеца. Очакванията са батальонът да бъде дислоциран в полската зона за сигурност в Ирак. Свинаров се надява българските войници да бъдат със същия статут, какъвто бе договорен със САЩ първоначално за химическата ни рота, която така и не замина за съседна на Ирак страна.

Според ген. Колев, българският батальон може да тръгне за Ирак до средата на юни.

Бройката войници, която ще изпратим, е по-голяма от всички български доброволци, участващи в мироопазващи мисии в Босна, Косово и Афганистан - под 300 души в момента. По думите на министъра на отбраната, те струват на държавата по 25 млн. долара на година.

Очаква се България да поеме само командировъчните на доброволците в Ирак. Тъй като мисията е мироопазваща, а не военна, Свинаров предлага те да получават възнаграждение, каквото взимат и колегите им в Афганистан - по 60 долара на ден. Транспортът и издръжката на нашия батальон в Ирак ще се поемат от САЩ според министъра на отбраната.

Народното събрание трябва да осигури целево финансиране за подготовката на батальона, смята ген. Колев. Във вторник обаче председателят на парламента Огнян Герджиков обясни, че това е работа на изпълнителната власт. Министърът на отбраната Николай Свинаров се опита да внесе успокоение, като каза, че грижа на държавата ще бъдат само командировъчните на доброволците. Необходимите за подготовката средства били осигурени. Свинаров има предвид, че за първия контингент бюджетът отпусна 32 млн.лв., които не са усвоени.

Той все пак анонсира намерението си да предложи създаването на специален фонд за подобни мисии, който да влезе в проектобюджет 2004.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?