Пращаме делегати в контролирана от Русия православна асамблея

Скандал избухна в Народното събрание заради изпращането на български постоянни представители в Интерпарламентарната асамблея по православие. Това стана, след като ДСБ изрази съмнения, че Русия, която е основният участник в органа, ще прокарва свои интереси чрез нашите делегати.

Повод за съмненията им давал доклад на Националната служба за сигурност (НРС), който бил поискан от шефа на парламентарната комисия по вероизповедания и правата на човека проф. Огнян Герджиков (НДСВ). По думите на депутата Атанас Атанасов (ДСБ), Герджиков пожелал НРС да го информира какво представлява асамблеята, кой я финансира и с какво изобщо се занимава тя. Според Атанасов в документа имало притеснителни факти за националната ни сигурност, тъй като чрез асамблеята важни хора в държавата могат да изпаднат в зависимост от друга държава.

Именно заради въпросния доклад ДСБ поиска в сряда заседанието на НС да бъде закрито, за да се запознаят всички депутати с доклада на разузнаването и после да решат дали да изпращат делегация в православната асамблея. За кратко дебатите в пленарната зала бяха тайни, но мнозинството решило, че няма нужда да се разглежда доклада на НРС и заседанието отново бе открито.

“Има неща, с които като българин не мога да се съглася”

Пред Mediapool Огнян Герджиков коментира, че не е участвал в заседанието на парламента и така показва пасивния си протест срещу изпращането на делегация. “В получения от НРС доклад има неща, с които като българин не мога да се съглася”, каза той. Герджиков обясни, че до комисията не е стигало изобщо предложение за избор на представители в асамблеята, а той по своя линия е разбрал за това. “Когато бях председател на парламента, също бе поискана вноска за участието ни в нея, тогава аз отказах, защото имах сигнали, че нещата не са такива, каквито се представят”, коментира Герджиков. Според него също имало нещо общо между Фонда за православие и Интерпарламентарната асамблея. 

Русия прокарва интереси

От трибуната Николай Михайлов (ДСБ) обясни, че “в юридически придирчивата душа на г-н Герджиков, е възникнало съмнение за нещо нередно”, когато е бил поставен въпросът за българска делегация и затова е поискал доклада от НРС. “Получавайки този доклад, той преживя нещо като полъх на тревога и ни повика, за да ни покаже текста и да кажем мнението си”, допълни Михайлов, който е и член на комисията по вероизповедания. По думите му в доклада имало пасажи, които будели тревога, но процедурата около избора на делегати била забатачена “по причини на тревожност”.

Михайлов каза още, че има пряка връзка между асамблеята и Фонда за единство на православните народи, който се контролира от Русия. “Асамблеята е зависима от фонда”, заяви той.

Става въпрос за пари, геополитика, бизнес интереси на различни равнища, а не само за избор на делегация, смята представителят на ДСБ. Според него в доклада на външното разузнаване били засегнати и имена на “представители на капитала, които не са между живите” и били свързани с фонда. Така Михайлов визира убития бизнесмен Илия Павлов, който бе представител на България в попечителския съвет във фонда.

Фондът е учреден през 1995 г. в Москва. През 2002 г. той награждава българския президент Георги Първанов по предложение на Илия Павлов. Носител на награда е и главата на православната ни църква патриарх Максим.

“Фондът е мощен православен ресурс. Руската национална сигурност минава през външната ѝ политика, православието и ядрената енергетика”, каза още Михайлов. По думите му служителите на организацията работели конкретно с всеки делегат, давали финанси, за да поддържа той руските геополитически, геоикономически и културни интереси. Депутатът изрази опасения, че България ще изгуби суверенитета си като православна държава.

“Докладът на НРС се отнася за хората, които са били в Интерпарламентарната асамблея по православие и за тях е категорично казано, че са обвързани с организираната престъпност в България”, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него мнозинството е скрило имената на хората и организациите, с които те са били свързани. “Не може това да бъде безразлично на народните представители”, каза той. По думите му, ако докладът бе внесен в пленарна зала всички са щели да разберат “кой дърпа конците и подхожда крайно еретично към своето православие, за да го използва за лични цели”.

Волен Сидеров: Турция е по-голяма заплаха от Русия

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров защити Русия и попита ДСБ дали българските национални интереси включват други организации и държави освен НАТО и Европейския съюз. “Русия е дъщерна държава на България” по отношение на православието, посочи Сидеров и каза, че според него Турция е “много по-голяма заплаха” за националната ни сигурност, отколкото Русия. “Колко срещи на Ахмед Доган и неговите съпартийци е имало с резиденти на турските служби в София”, попита Сидеров. Той обвини депутатите от ДСБ, че “застават срещу православието, срещу вярата, която ни спаси като нация”.

Въпросът е дали да имаме делегация в асамблеята и ако имаме какво поведение да следва тя, коментира Татяна Дончева (БСП). По думите ѝ няма велика сила, която да не си е осигурила организация, чрез която да си прокарва интересите. Според нея докладът на НРС не може да остава само в комисията по вероизповедания, но това било друг проблем.

В крайна сметка след дебатите парламентът гласува членовете на постоянната делегация в православната асамблея. Това са Пламен Славов (Коалиция за България), Кръстанка Шаклиян (НДСВ), Йордан Цонев (ДПС) и Борислав Китов (БНС). Те бяха предложени от БСП, НДСВ и ДПС.

След гласуването в кулоарите на НС Йордан Цонев обясни, че асамблеята е международна организация, основана през 1993 г. Той каза, че не е “останал с впечатление, че работата ѝ може да застраши националните ни интереси”. Според Цонев асамблеята не се финансира от фонда за православие, а с вноски от националите парламенти, които членуват в нея. От думите му стана ясно, че и България, която вече има постоянни представители, също ще трябва да даде определена сума. Цонев не можа с конкретност да каже цифрата, но всяка държава давала 200 000 евро или долара.

Споделяне

Още от България