Пръстовият идентификатор ще се прави от фирмата, дала по-висока цена

Пръстовият идентификатор ще се прави от фирмата, дала по-висока цена

Консорциумът, предложил четири пъти по-висока цена за изграждането на системата с пръстовия идентификатор, с който ще се легитимираме в болниците и аптеките, печели обществената поръчка на здравната каса, става ясно от решението, публикувано на сайта на институцията.

На първо място е класиран консорциумът  “Стемо Гама Консулт" със 75.608 точки, а вторият участник ”Контракс”е получил 69.783. Двете фирми бяха предложили доста различни технически решения, откъдето дойде и разликата в цената.

Консорциумът даде оферта за 477 000 лева с ДДС и цена на един четец, който ще бъде монтиран в болниците и аптеките – 286.80. А фирма “Контракс“ предложи цена на системата 109 000 лева с ДДС и цена на четеца 228 лева с ДДС. Тежестта на цената при крайното класиране обаче бе по-малка от тази на техническите параметри и затова е спечелила фирмата с по-добра техническа оферта.

Първоначалните прогнози и на Здравната каса, и на здравното министерство бяха, че системата ще излезе около 400 000 лева,  но за четците очакванията бяха далеч по-ниски - около 30-40 евро.

Победителят "Стемо Гама Консулт" обединява компанията за компютърни системи и софтуер "Стемо" ООД и специализираната в информационните технологии в здравеопазването фирма "Гама Консулт“. Клиенти на “Гама Консулт“ са много от болниците в страната, сред които Специализираната болница по онкология, МВР-болница, “Токуда“, “Доверие“, ВМА и др.

Другата фирма ”Контракс” също е работила по доста проекти в областта на електронното здравеопазване, като наскоро спечели търга на здравното министерство за електронна лекарствена борса.

От юни чрез пръстовата идентификация пациентът трябва да удостоверява, че наистина се намира в аптеката или болницата и по този начин ще разрешава плащането от здравната каса на една или друга услуга.

Въвеждането на пръстовия идентификатор не се приема от гилдията, което беше и една от причините Лекарският съюз да откаже подписването на рамков договор с касата за тази година.

Освен това договорните партньори на НЗОК ще са длъжни сами да купуват четците от фирмата победител, а касата ще плати само за системата. Така основната финансова тежест ще падне върху болниците и аптеките, а на по-късен етап и върху личните лекари и останалите лекари от извънболничната помощ.

Също така има доста неясноти около правното регламентиране на системата, което прави въвеждането на системата лесно за атакуване в съда, което и най-вероятно ще се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?