Правителството може да вземе решение за нов външен дълг още в сряда

Правителството може да вземе решение за емитиране на облигации на външните пазари още следващата седмица. Това казва пред "Капитал" зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.

"Очакваме решението да се вземе още на следващото заседание на Министерския съвет . Имаме уверение, че парламентът и всички институции ще съдействат максимално бързо", казва тя.

"Имаме предварителна подготовка и процесът е бърз. Чужди банки вече са натрупали опит и са в готовност бързо да ни представят офертата си. Ние имаме чернова на Request for proposals (покана за получаване на оферти - бел. ред.), анализи и останалите нужни документи", обяснява още тя.

"Тъй като от 2 години ни чакат да излезем на пазарите, водещите банки също са готови за бърза реакция. След уреждането на всички документи следва предлагане на емисията, като по наши оценки цялата процедурата би отнела между 6 и 10 седмици", казва още тя.

Преди седмица министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че България ще потърси заем на външните пазари, защото догодина трябва да покрие падежи за 800 млн. евро на книжа по външния дълг. Това се случва за първи път от 10 години насам.

Вицепремиерът обяви още, че до лятото България ще е изтеглила нов външен дълг, но той няма да покрие напълно плащанията и ще са нужни и други източници, единият от които е влагането на средства от Сребърния фонд в ДЦК.

"Времето за излизане на пазара е между сега и юли месец", каза Дянков, като добави, че това е "много бърза, много лесна сделка".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?