Правителството на френския премиер Едуар Филип получи вот на доверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският парламент гласува във вторник вечер вот на доверие на премиера Едуар Филип, след като той представи програмата на правителството си, предаде Франс прес.

От 577 депутати 370 подкрепиха програмата на Филип, 129 се въздържаха, а 67 гласуваха против.

Партията на президента Макрон "Република, напред" и нейни съюзници държат 360 места в парламента, отбелязва ДПА.

Никога от 1959 г. представяне на управленска програма във френския парламент не е получавало толкова малко гласове "против". Броят на въздържалите се също е рекордно висок. Това е най-голямата подкрепа във вот на доверие от периода 1993-1997 г., отбелязва АФП.

В близките години във Франция ще се извърши широкомащабна реформа на съдебната система и на местата за лишаване от свобода, обеща френският премиер в програмната си реч.

"Франция трябва да повярва в себе си. Възстановяването на това доверие означава преди всичко да се възстанови доверието във властите. Необходимо е да се оздрави политическият живот и да се въведат правила на поведение на лицата на изборни длъжности", каза Филип.

Законопроектът за това вече е представен, но освен това тази година ще започнат и институционални реформи, които са необходими за модернизация на френската демокрация, преди всичко реформа на съдебната система, заяви премиерът.

"Във Франция нищо няма да е възможно без силно правосъдие. Ако правосъдието действа бавно, избирателно или несправедливо, доверието в него пада. Предстоящата конституционна реформа ще увеличи независимостта на съдиите", заяви премиерът.

"През 2018 г. в парламента ще бъде внесен законопроект за петгодишно финансиране и обезпечаване на дейността на съдебните органи. В частност той ще позволи да се извърши значително опростяване и реорганизиране на системата. Гражданите трябва да са уверени, че съдебната система ще действа бързо, по-специално по най-сериозните нарушения на закона, тоест случаите на тероризъм, тежките углавни престъпления, проявите на насилие и финансовите измами", заяви Филип.

Премиерът увери, че "присъдите по тези престъпления ще бъдат увеличени, а процедурите - опростени".

"Ще бъде изпълнено предизборното обещание на президента Еманюел Макрон за създаване на допълнителни 15 000 места в затворите. Това е важно, както, за да се разполага с възможността да бъдат лишени от свобода тези, които трябва да се намират в затвор, така и за да се осигурят достойни условия на затворниците. Важно е също затворите да не се превръщат в своего рода инкубатори, където ще назрява утрешното насилие", подчерта френският премиер.

Властите на Франция ще вземат мерки за отмяна на извънредното положение, каза Едуар Филип. "Президентът на Франция ни възложи да отменим извънредното положение и това да стане не по-късно от 1 ноември т.г. Режимът на извънредно положение във Франция не може да продължава вечно", отбеляза той.

Едуар Филип заяви пред парламента, че е време Франция да сложи край на пристрастеността си към държавните разходи и да овладее дълга си, който по думите му е на неприемливо високо равнище. Според президента Еманюел Макрон овладяването на разходите и намаляването на бюджетния дефицит са ключови фактори за спечелване доверието на Германия и убеждаване на Берлин да предприеме реформи в ЕС.

Миналата седмица независима одиторска служба установи недостиг от над 8 млрд. евро в бюджета за текущата година, прогнозирайки, че дефицитът отново ще превиши лимита от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Французите са пристрастени към държавните разходи. Като всички други зависимости и тази не решава нито един от проблемите, които би трябвало да облекчи. Подобно на всички зависимости и тази изисква воля и кураж за детоксикация, заяви премиерът, с което пожъна аплодисменти от депутатите.

Германия харчи 98 евро за всеки 100 евро, които събира от данъци. Франция харчи 125 евро за всеки 117 евро от налози, подчерта той.

Филип заяви, че целта му е тази година да задържи дефицита под европейския лимит и каза, че ще се стреми към намаляване на държавните разходи с 3 процента от БВП за пет години, като същевременно намали данъчното бреме с 1 процент за същия период.

Корпоративният данък постепенно ще бъде понижен от 33,3 процента сега до 25 процента през 2022 година, посочи премиерът. Фискалните мерки ще се гласуват тази година и ще се задействат в следващите две години, уточни той.

Филип обяви и лансирането на "голям инвестиционен план" в размер на 50 милиарда евро в областите на екологичния преход, професионалната квалификация, здравеопазването, транспорта, селското стопанство и модернизирането на администрацията, предаде Франс прес.

"Застанали сме върху вулкан, който клокочи все по-силно", заяви премиерът и посочи, че държавният дълг е достигнал "непоносимото равнище" от 2147 милиарда евро.

Премиерът каза също, че цената на пакет цигари постепенно ще бъде увеличена на 10 евро от сегашните 7, за да се води борба с вредите от тютюна. "Тютюнопушенето във Франция води до повече от 80 000 смъртни случая (годишно). Това е най-голямата причина за смъртност, която може да се избегне, а всекидневното пушене сред юношите нараства", каза премиерът.

Той не даде конкретна дата за тази мярка, чиято цел е да откаже хората от пушенето - едно от предизборните обещания на президента Макрон. Във Франция пушат 16 милиона души, или една трета от хората на възраст между 15 и 85 години (36 процента от мъжете и 28 процента от жените). През март 2017 г. кандидат-президентът Макрон изяви готовност да увеличи цената на пакета цигари до 10 евро, но постави условие и съседните на Франция страни да направят същото, за да се избегне скок на трансгранични покупки.

Други предизборни обещания, които се превръщат в официални цели на правителството, са отделянето на 2 процента от БВП за отбрана през 2025 г., сближаване на цените на дизела и бензина и високоскоростен интернет в цяла Франция до 2022 г.

По въпроса за миграцията Филип заяви: "Да приемаме - разбира се, да помагаме - естествено, но да търпим - не, никога".

Следващата седмица правителството ще представи мерки за намаляване от 14 на 6 месеца на срока за проучване на молбите за убежище и за ефективно напускане на отхвърлените кандидати.

Споделяне

Още от Европа