Правителството на ГЕРБ също си сътрудничило със Северна Корея, но при "различна ситуация"

Местан предложи на Борисов да иска вот на недоверие заради Пхенян, а Вигенин му поиска извинение

Сн.БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че не му е ясно защо има "истерия" около стандартната програма за сътрудничество със Северна Корея и прехвърли заслугата за отношенията с Пхенян на Бойко Борисов, който е одобрил същия документ през 2010 година.

 

Ситуацията очаквано доби измеренията на абсурд, като председателят на парламента Цецка Цачев обяви, че "през 2010 г. ситуацията в Корея е била по-различна от това, което се случва днес", а лидерът на ДПС Лютви Местан предложи на Борисов да иска да внесе вот на недоверие и за връзката Пхенян-София.

 

В социалните мрежи пък новината бе "развита" с клип от посещението на Ким Ир-Сен у нас през юни 1975 г.

 

На видеото се виждат Тодор Живков и дядото на сегашния корейски лидер Ким Чен–ун.

 

ГЕРБ и точният момент

Външният министър Кристиан Вигенин обясни, че бившият външен министър Николай Младенов е внесъл в Министерския съвет подобна програма още през 2010 година.

 

"Решението е публикувано с... надлежно, с подписа на г-н Борисов и тогава той не е бил потресен, нямаме информация той да е възразил срещу подписването на тази спогодба. Казвам всичко това, за да избегнем излишното политизиране... На 20 октомври 2010 година тази тригодишна програма е подписана и е изтекла през декември 2013 г.", посочи Вигенин, визирайки острата реакция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от преди ден.

 

Той добави още, че за разлика от правителството на ГЕРБ сега е избран подходящ политически момента за преподписването на програмата.

 

"Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да възобнови още преди да изтече предишният тригодишен период, внимателно преценихме. . . Внимателно преценихме кога е моментът. . . Внимателно преценихме ситуацията, политически. За радост напрежението между двете. . . между Северна и Южна Корея намаля. Точно вчера, когато взехме решението за утвърждаването, все още не е подписана впрочем, за утвърждаването на текста, започнаха преките преговори на високо равнище между двете страни", обясни Вигенин.

 

По-късно той коментира във Фейсбук, че очаква извинение за "вчерашните сърцераздирателни изявления на Борисов и депутатите му... или може би тежка самокритика". Преди ден лидерът на ГЕРБ поиска оставката на това "уродливо управление" и определи случая със Северна Корея като международен скандал.

 

От външно министерство официално съобщиха, че програмата за сътрудничество се подписва в изпълнение на спогодба още от 1970 година. Вигенин обясни, че програмите са тригодишни, но дейностите са доста ограничени. Те са се изчерпвали в миналото с, например, участие в кино фестивали.

 

Новината за сътрудничеството между правителството на Пламен Орешарски и диктаторския режим на Ким Чен-ун съвпадна с поредния срив на България в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото. Страната ни вече е на 100-но място и е на последно място в ЕС.

 

"Започнахме да се сриваме по отношение на свободата на медиите от 2010г....По отношение на медиите, очевидно едва ли българските медии има какво да научат от корейските, но може би ние можем да бъдем полезни с нещо. . .", каза Вигенин.

 

Различната ситуация и вотът на недоверие

 

Бившият председател на парламента и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева коментира от своя страна, че през 2010 г. ситуацията в Корея е била по-различна от това, което се случва днес.

 

"Тогава не е управлявал този висш държавен ръководител и не се е саморазправял с близките си по начина, по който го прави днес... Не мога да отговарям от името на Министерски съвет”, допълни тя.

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък каза в отговор, че Цачева е с уникален принос в международното право с твърдението, че Северна Корея през 2010 г. е по-различна от днес. Той каза още, че не би се изненадал, ако Бойко Борисов внесе вот на недоверие за отношенията България - Северна Корея.

 

"Оставам с впечатлението, че този човек по-скоро търси поводи да поиска оставката на правителството. Ами да внесе вот на недоверие, няма проблем да внесе поредния вот на недоверие този път за отношенията на България със Северна Корея. Не бих се изненадал, да има и такава тема на вот на недоверие, след като имаха наглостта да искат вот на недоверие точно на тема сигурност. Сега могат да поискат вот на недоверие на тема отношения България - Северна Корея”, заяви Местан.


Споделяне

Още по темата

Още от Свят