Правителството не очаква осезаемо влияние върху икономиката при война в Ирак

Конфликтът в Ирак няма да бъде много продължителен и заради това ефектът върху българската икономика няма да е остро осезаем, заяви след заседанието на Съвета за икономически растеж съветникът на министъра на икономиката Никола Мирчев. Той очаква основният негатив да бъде върху чуждестранните инвестиции.

На заседанието е бил представен доклад на Българската агенция за експортно застраховане, която се е ангажирала да помогне на българския износ в страните около Ирак.

При сценарий на краткосрочен военен конфликт не БАЕЗ очаква умерено повишаване на търсенето от страна на българските фирми - износители на застраховане на краткосрочен търговски и политически риск по отношение на споменатите държави.

При по-продължителен конфликт икономическите последствия за страните от Близкия Изток и Турция ще бъдат по-съществени, което ще рефлектира негативно и върху търговските отношения на България с тях. Това от своя страна може да доведе до постепенно или рязко оттегляне на българския износ от тези страни.

БАЕЗ ще внесе предложение до министъра на икономиката в тази връзка в най-кратък срок за бъдат увеличени средствата в държавния бюджет за извършване на дейността на агенцията за сметка на държавата за 2003 г.

Агенцията ще подготви прогноза и ще предложи размер на средствата за дейността на БАЕЗ за сметка на държавата за 2004 г., съобразен с очакваните последици от военен конфликт в Ирак, се посочва в доклада. Предвижда се да бъде създадена работна група с представители на външно министерство, Министерството на икономиката, Министерството на финансите и представители на бизнеса, които да изработят обща позиция.

Идеята е на следващото заседание на Съвета за икономически растеж позицията на работната група да бъде представена и тя, ако бъде подкрепена от съвета, да се превърне в позиция на правителството.

Председателят на Съюза на работодателите Васил Василев коментира, че в последните години в резултат на политическо решение на Багдад голяма част от българските компании не бяха допускани на иракските пазари за сметка на компании от други страни от Европейския съюз и извън него. От друга страна на България и е била отрязана възможността да купува иракски петрол по линията петрол срещу храни.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?