Правителството одобри "на подпис" раздаването на магистратските бонуси

Правителството одобри "на подпис" раздаването на магистратските бонуси

Съдебната власт окончателно успя да си издейства коледните бонуси след като правителството взе "на подпис" в четвъртък решение за отпускане на 28 млн. лева за целта. Парите са осигурени от преходния остатък на бюджета на съдебната власт за 2009 г., които по закон трябваше да бъдат изхарчени в края на 2010 година при недостиг на средства.

Предния ден министърът на финансите Симеон Дянков най-напред категорично отказа да отпусне тези пари, а после след срещи с премиера Бойко Борисов, с правосъдния министър Маргарита Попова и с магистрати, бе обявено, че средствата ще бъдат преведени. Финансовият министър се позоваваше на Закона за съдебната власт, според който бонусите за 2009 година не могат да се платят през януари с пари от бюджета за 2010 година.

После се оказа, че ако бъде издадено постановление на Министерския съвет, разпореждането на закона може да бъде заобиколено. Въпреки това решението остава спорно, но предвид факта, че заинтересуваните магистрати ще получат парите си, надали някой от тях ще го обжалва пред съда.

В четвъртък Симеон Дянков излезе с кратък коментар по повод решението на МС.

"Основната ми работа като министър на финансите е да пазя държавната хазна, което в сегашното състояние на дълбока икономическа криза предполага затягане на коланите от всички. При това затягане трябва да има справедливост и всеки да поеме някаква тежест, за да излезем възможно най-бързо от кризата. Но като член на правителството заставам зад това решение", каза той, цитиран от пресцентъра на Министерството на финансите.

По неофициална информация за изплащането на бонусите лично се е застъпил премиера Бойко Борисов.

Администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) може да започне разпределянето на парите, без да се взима ново решение на съдебния съвет. Бонусите ще бъдат раздадени по вече утвърдена през декември схема.

ВСС гласува раздаването на тези пари за допълнително стимулиране още в началото на декември. Финансовият министър се забави да ги преведе по сметката на съвета, докато стана невъзможно изплащането им поради коледните и новогодишните празници.

Споделяне

Още по темата

Още от България