Правителството освободи почетния консул в Украйна заради контрабанда с алкохол

Иван Аврамов

Правителството освободи в сряда украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на България в Украйна.

"Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни
последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна", съобщиха от правителствената пресслужба.

Аврамов подкрепя проруските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул, съобщиха дипломати пред "24 часа". Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления с бунтове бивш президент на страната.

Иван Аврамов е на 45-то място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол. Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища.

Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

Единствен официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. Като “надзорник” за Одеска област Аврамов е контролирал и тамошната митница според публикации в украински медии.

Произходът на Аврамов е български - от Болгород, но той е украински гражданин. Освобождаването му от поста почетен консул на България ще позволи на властите да го разследват и съдят, разясниха дипломати. Почетният консул не получава заплата, но има имунитет като дипломат.

Споделяне

Още от България