Правителството отпусна над 32 млн. лева за спешни ремонти на училища и нови компютри

Снимка: Архив

Правителството одобри допълнителни разходи от 32 514 932 лв. за спешни ремонти и оборудване на училища, съобщи правителствената пресслужба.

От общата сума малко над 24 млн. лв. са за подобряване на материалната база в 117 държавни и общински училища. 8.4 млн. лв. са за купуване на 10 000 преносими компютри, основно за училища, в които се обучават ученици от уязвими групи.

Голяма част от дейностите, които се финансират, са за ремонти на покриви, други са за енергоспестяващи мерки и вътрешни ремонти на сградите. Належащи са и заявките за създаване на добри санитарно-хигиенни условия.

Целта на инвестициите в материалната база на образователните институции с малък брой ученици е да намалят дисбаланса между малките и големи училища. Те са предпоставка за запазване на училищната мрежа в малките населени места и общини.

Въпреки положените усилия и закупените до момента устройства при едновременното преминаване на всички училища в обучение от разстояние, разпределената техника се оказва недостатъчна за покриване на нуждите на всички ученици. Затова се отпускат средствата и за закупуване на преносими компютри.

Министерството на образованието и науката ще извършва мониторинг и контрол на процеса на изпълнение и приключване на ремонтните дейности, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?