Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството отряза руснаците от сделките за ЕРП

0 коментара

Руската компания РАО "Обединени енергийни системи" няма да може да участва в приватизацията на българските Електроразпределителни предприятия (ЕРП). Това стана ясно, след като министърът на икономиката Лидия Шулева и министърът на енергетиката Милко Ковачев оповестиха критериите, на които трябва да отговарят кандидат-купувачите.

Компанията на бившия вицепремиер Анатолий Чубайс не отговаря на изискването "доказан опит на либерализиран пазар на електрическа енергия". Инвеститорът трябва да има опит поне на един пазар, 26,5% от който са е официално обявен за отворен за конкуренция към април 2003 г. или по-късна дата.

Срокове
- 5 декември 2003 г., 17.00 ч. - закупуване на конкурсна документация
-15 декември 2003 г., 17.00 ч. - представяне на документация за допускане до участие
- 23 декември 2003 г., 16.00 ч. - закупуване на информационен меморандум
- 9 януари 2004 г. - искане на разяснение по конкурсната процедура и отправяне на запитвания
- 30 януари 2004г., 14.00 ч. - подаване на предварителни оферти

Това изискване на конкурсната документация съответства на първия етап на отваряне на енергийния пазар съгласно директивите на ЕС. Кандидат-купувачът на ЕРП трябва да има поне 5% дял на такъв либерализиран пазар, измерен по обем на продадена електроенергия през 2002 г. спрямо годишния обем крайно потребление за същия период.

Според експерти, на това изискване не отговаря и френската "Електресите дьо Франс", заради забавения темп на либерализация на пазара във Франция. Условията на конкурса са изпълними обаче за италианската Енел и немските "Ер Ве Е" и "Еон", които също проявиха предварителен интерес към сделките за ЕРП-та.

На няколко пъти днес Лидия Шулева повтори, че няма да позволи офшорни компании да сложат ръка на "шалтера на България". Затова кандидат-купувачите ще могат да участват само пряко. Няма да има възможност за участие с консорциуми, нито със специално създадени за целта дружества.

Според Шулева това се правело, за да се избегне появата на случайни кандидати с неясна собственост. Тя даде пример с участието на "Тобако кепитъл партнърс" в сделката за "Булгартабак холдинг", когато се спореше дали дружеството е собственост на Дойче банк или на софийска адвокатска кантора.

Като положителен пример Шулева изтъкна сделката за Банка ДСК, където унгарската ОТП пряко закупи българската финансова институция. Това изискване на конкурсната документация обаче може да затрудни някои от кандидатите, защото на тях ще им се наложи да свикат общи събрания, на които да получат съгласието на акционерите за евентуална сделка в България. При големи публични компании с раздробена собственост е трудно да се прогнозира дали подобно решение би било одобрено.

Западна България
- 129 176 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Столично" ЕАД, София;
- 143 983 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-София-Област" ЕАД, София;
- 80 802 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Плевен", Плевен.

Югоизточна България
- 104 788 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Пловдив" ЕАД, Пловдив ;
- 126 094 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Стара Загора" ЕАД, Стара Загора.

Североизточна България
- 100 567 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Варна" ЕАД, Варна;
- 88 306 бр. акции, представляващи 67% от капитала на "Електроразпределение-Горна Оряховица" ЕАД, Горна Оряховица.

Стратегическите инвеститори за ЕРП-та ще трябва да закупят най-малко 51% от акциите, а останалите 16% от пуснатите на пазара общо 67 на сто могат да станат собственост на финансов инвеститор.

Енергийната система е кръвоносната система на икономиката на страната и ние не можем да си позволим да направим грешка в тази приватизация, заяви Милко Ковачев. Той каза, че очаква значим интерес към сделките. Според консултанта "Бе Ен Пе- Париба", на критериите отговарят 43 компании, потенциални купувачи.

Конкурсът е обявен с решение на Агенцията за приватизация от днес. Към кандидатите има още три квалификационни критерия.

Обемът продадена електроенергия на базата на оперативни данни за 2002 г. за стратегически инвеститори трябва да възлиза минимум на 7000 ГВтч

Собственият капитал на стратегическия инвеститор по счетоводен баланс, с изключение на малцинствените участия, трябва да е равен или по-голям от 700 млн. евро към 31 декември 2002 г.

Правителството изисква от кандидатите да имат инвестиционен кредитен рейтинг от големите агенции ( "BBB минус" - Standard & Poor's, "Baa3" - Moody's Investors Service, "BBB минус" - Fitch, "BBB минус" - Thomson BankWatch.).

Публичният конкурс в АП ще се проведе на два етапа с подаване на предварителни и окончателни оферти. Продажбата ще се осъществи чрез едновременното провеждане на три самостоятелни конкурсни процедури, като 7-те електроразпределителни дружества са групирани в 3 пакета - Западна България, Югоизточна България и Североизточна България.

От датата на обнародване на решението за метод на АП на трите конкурсни процедури, до 17.00 ч. на 5 декември 2003 г. инвеститорите ще могат да закупят конкурсна документация, която не съдържа информационен меморандум, на цена от 3000 лв. При закупуването на документация за един конкурс инвеститорите ще получат и конкурсната документация за другите две процедури.

До започване на сделката за електроразпределителните дружества се стигна след продължителни проучвания на министерството на енергетиката и консултанта "Бе Ен Пе - Париба". Стратегията за приватизация бе одобрена от парламента още през май тази година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.