Правителството прие минната стратегия

Правителството прие минната стратегия

Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 г. бе приета от правителството на заседанието му в сряда след повече от петгодишни обсъждания на документа.

Основен приоритет е устойчивото развитие на минната индустрия в България, която само преди ден обеща да инвестира 4 млрд. лв. в следващите няколко години, ако получи подходящата бизнес среда

Сега от правителството посочват, че заложените в минната стратегия приоритети ще гарантират стабилна инвестиционна среда в минната индустрия като се въведе ефективна система за контрол на дейностите по проучване, добив и преработка на подземните богатства. Един от основните акценти на стратегията е и превенция на незаконния добив в страната, допълват от пресслужбата.

Ще бъдат създадени условия за работата на отрасъла с грижа за околната среда, свеждайки до минимум последствията от добивната дейност и осигурявайки рекултивацията на миннодобивните площи.

С приемането на Национална стратегия за развитие на минно-суровинния отрасъл се осигуряват предпоставки към 2030 г. страната ни да е регионален лидер в рационалното оползотворяване на запасите от подземни богатства, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес