Правителството произвежда библиотечното училище в звание университет

Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) – София да се преобразува в университет. Такова предложение до Народното събрание е приело в сряда правителството.

В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че предложението е изготвено по искане на академичното ръководство на висшето училище и въз основа на положително оценени от Националната агенция за оценяване и акредитация проекти, включващи и откриване на обучение по специалности от професионално направление "Информатика и компютърни науки".

Обучението в новия университет ще се провежда в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" и в образователна и научна степен "доктор".

Държавното Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) е създадено през септември 2004 г. с решение на Народното събрание като приемник на Полувисшия институт по библиотечно дело, създаден през 1950 г., на Колежа по библиотечно дело и на Колежа по библиотекознание и информационни технологии.

Ректор на училището е някогашният вицепрезидент на "Мултигруп", главен секретар на МС при правителството на Беров и депутат от ДПС Стоян Денчев, осветен от комисията по досиетата като бивш сътрудник на ДС.

От сайта на училището се вижда, че сред удостоените от него с почетното звание "доктор хонорис кауза" е министърът на културата Вежди Рашидов. За почетен професор пък е обявен министърът по въпросите на българите в чужбина Божидар Димитров.

"С решението ще се постигне по-пълно съответствие с разширения предмет на дейност на ВУЗ-а и по-високото качество на извършваната преподавателска и изследователска дейност", аргументира Министерския съвет днешното си решение.
Споделяне

Още от България