Правителството се отказа да пуска на борсата "Булгартрансгаз"

Правителството се отказа да пусне държавното дружество за пренос на газ "Булгартрансгаз" на борсата. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви във вторник, че на този етап е важно да бъде запазен пълен контрол върху дъщерното на Българския енергиен холдинг (БЕХ) дружество, което държи газовите тръби.

Правителството планираше 15 процента от капитала на дружеството да бъдат продадени през Българската фондова борса.

"Преценихме, че с оглед на мястото на дружеството в системата, в развитието на сектора в момента предпочитаме да имаме пълен контрол над него, въпреки че едно листване би имало много положителни страни – прозрачност, приходи", посочи Трайков.

На въпрос дали се отказваме от приватизацията на "Булгартрансгаз", защото има възможност Русия да изкупи акциите на дружеството и по този начин да влияе върху България за проекта "Южен поток" Трайков отговори: "Тълкувайте го, както желаете".

На последвал въпрос защо правителството е преценило, че се нуждае от пълен контрол върху дружеството, Трайков каза: "На вас не ви е необходимо да разбирате, но правителството е решило така".

Министърът уточни, че отлагането на листването на акции на борсата се отнася само за "Булгартрансгаз", докато за Електроенергийния системен оператор (ЕСО) идеята остава. Остава и планираната продажба на миноритарните дялове на държавата в електроразпределителните дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от България