Правителството в оставка няма да назначава нов началник на отбраната

Ген. Константин Попов си тръгва с орден "Стара планина"

Ген. Константин Попов, сн: БГНЕС

Правителството в оставка няма да предлага нов началник на отбраната, след като ген. Константин Попов напусна поста по собствено желание. Това стана ясно след правителственото заседание в сряда.

Военният министър Николай Ненчев даде няколко сигнала, че ще се опита да излъчи новият началник на отбраната, но в крайна сметка това няма да стане.

Според неофициална информация премиерът Бойко Борисов е охладил в сряда идеята на Ненчев да бъде предложен сегашния зам.-началник вицеадмирал Емил Ефтимов, съобщи електронното издание на в. "24 часа".

Правителството обаче е одобрило предложението президентът да издаде указ за освобождаване на генерал Константин Попов, който да бъде удостоен с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, за особен принос в развитието на Българската армия.

Началникът на отбраната се назначава по предложение на правителството и с указ на президента и върховен главнокомандващ.

Преди две седмици началникът на отбраната ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване от военна служба, като така ще избегне общата работа с новоизбрания президент Румен Радев, с когото от години имат търкания.

Ген. Попов бе назначен за началник на отбраната едва преди няколко месеца, а преди това бе командир на Военновъздушните сили и дълги години пряк началник на Радев.

Изборът на нов началник на отбраната се очаква да бъде направен от следващото редовно правителство, като ще се търси консенсус с новия държавен глава Румен Радев.

Президентът Росен Плевнелиев не допусна по време на управлението си традиционното силно лобиране на различни кръгове и напрежение около избора на висшите военни. Сега назначението на новия шеф на отбраната ще е един от първите тестове пред Румен Радев.

Според действащото неписано правило сега е ред на генерал от Сухопътни войски да заеме най-старшия военен пост.

Правомощията на началника на отбраната бяха силно орязани по закон, а и последните няколко висши военни на поста напълно го обезличиха с липсата на публична позиция по важните за армията въпроси.

Върховният главнокомандващ и новият началник на отбраната ще са изправени пред сериозни предизвикателства, тъй като секторът от години е недофинансиран.

Кадровият колапс в армията тази година се задълбочи, като в момента близо 20% от длъжностите за военни са незаети, а заради ниските заплати интересът не е голям. Паралелно тече и процес на напускане.

Техниката е остаряла, на места липсват елементарни условия за работа и ясни принципи за кариерно развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България