Правителството въвежда нулево мито при внос на брашно от 1 януари до 30 юни 2004 г.

Правителството въвежда нулево мито при внос на брашно от 1 януари до 30 юни 2004 г., съобщи заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев след редовното заседание на кабинета. По думите му това е поредната стъпка на правителството за стабилизиране на хлебния пазар в страната и за да се спре спекулативното покачване на цената на брашното и хляба.

До този момент митото при вноса на брашно е било 20-25 процента. Бойко Боев допълни, че за същия период безмитно ще се внасят също ечемик, овес и ръж. Целта но тозш марко е да се подпомогне животновъдството в страната.

При царевицата срокът за безмитен внос е от 1 януари до 30 септември 2004 г. Освен тези мерки заместник-министърът припомни, че за стабилизиране на зърнения пазар правителството е отпуснало от държавния резерв два пъти по 100 000 т. От тях 150 хил. тона са пуснати на борсата и се очаква до края на седмицата да бъдат пуснати още 50 хил.т.

Боев уточни, че от 1998 г. в България съществува безмитен внос на пшеницата. Поради слабата реколта тази година в цяла Европа пшеницата се търгува на цени около 200 долара за тон. Миналата година цената е била от 100 до 130 долара за тон. Единствено в САЩ цената на хлебното зърно е сравнително ниска - 160-170 долара за тон.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: