Правителството залага на мерки за растеж от 1.8% през 2014 г.

Петър Чобанов: Стремежът към малък дефицит няма да бъде фикс идея

Правителството залага на мерки за растеж от 1.8% през 2014 г.

Кабинетът залага на мерки, които ще осигурят растеж на икономиката поне от 1.8% през 2014 г. Стремежът на правителството през следващата година е бюджетният дефицит да бъде по-малък от сега, но това няма да се превръща във фикс идея, каза финансовият министър Петърв Чобанов във Враца, предаде БТА.

 

Той участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП. Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и народни представители от "Коалиция за България".

 

Финансовият министър ще представи основната рамка на бюджета за 2014 г., като заседанието е закрито за медиите. Чобанов уточни, че ще съобщи параметрите на бюджета след одобрението му от Министерския съвет.

 

Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз. Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж, допълни министър Чобанов.

 

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигуряване растеж - такава политика е неустойчива във времето.

 

Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за

постигането ѝ правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

 

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции.

 

Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, министър Петър Чобанов отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. Той припомни, че минималната заплата се е увеличила на 310 лева през последните месеци. Според него бюджетът и икономиката на страната могат да си позволят увеличение на тази заплата до 340 лева от 1 януари.

Споделяне

Още от Бизнес