Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер:

Правните норми в България се прилагат селективно по високите етажи

"Икономически интереси на отделни личности доминират в държавата"

Матиас Хьопфнер. Сн. БГНЕС

"Oсобено слабо място e впечатлението за отчасти селективното прилагане на правните норми по високите етажи. Тук добре обвързани помежду си кръгове продължават умело да се изплъзват от правораздаването или в други случаи да повлияват прилагането на закона". Това заявява посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер в интервю за БТА по повод края на мандата му.

 

"Това е феномен, който, разбира се, се наблюдава много критично и от чуждестранните инвеститори, тъй като те рискуват да бъдат непосредствено ощетени от това. Това положение в края на краищата само отразява основния проблем, с който според мен България от доста време трябва да се пребори: Продължава да съществува много силно изразена доминация на икономически интереси на отделни личности, независимо как точно се наричат тези добре обвързани кръгове. Едно такова положение може да пренесе част от фактическата власт на тъмно, един вид държава в държавата. Това, разбира се, не е добре за възстановяване на много слабото доверие, което гражданите имат в момента в целостта на държавните институции, и едно подсъзнателно чувство на несправедливост се шири в страната", коментира посланик Хьопфнер.

 

По думите му остава проблематична ролята на отделните собственици на медии, които използват "своите" медии преди всичко да налагат своите лични икономически интереси.

 

Ето защо тук е необходима повече прозрачност на отношенията на собственост, контрол върху конкуренцията и по-добро утвърждаване и налагане на етични стандарти в медиите, казва Хьопфнер.

Той напуска България със смесени впечатления - "има светлина и сянка".


Матиас Хьопфнер посочва като "сенчести страни" твърде бавния напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи. По думите му особено слабо място e впечатлението за отчасти селективното прилагане на правните норми по високите етажи. Той отбелязва, че в същото време напуска страната с добра доза оптимизъм, тъй като гражданското общество е с пораснало самочувствие.

 

"Макар че протестите не бяха хомогенни, положително ме впечатлиха издръжливостта и многобройните креативни елементи по време на гражданските протести. Бяха развенчани по-стари теми табу и междувременно се води по-открита дискусия. Според мен това е решителен напредък, тъй като на едно правителство например би му било много трудно да се противопостави само на добре организирани и взаимообвързани "кръгове от прехода". За това е необходима решимостта и на гражданското общество", заяви дипломатът.

 

"Когато пристигнах тук преди пет години, имах впечатлението, че българското гражданско общество имаше типичните признаци на "low trust society" и повече или по-малко бе слабо и незабележимо. Това се промени чувствително. Според мен е забележително, че, въпреки целия конфронтационен застой в последно време, спрямо това еманципиращо се гражданско общество бе демонстриран определен респект от всички страни. Това се отнася на първо място за президента на Републиката Росен Плевнелиев, който сам участва активно в разрушаването на досегашни теми-табу и застава винаги зад българското гражданско общество. Но това се отнася и до правителството, което току-що си подаде оставката и което като цяло - макар и да имаше някой и друг проблем - сравнено в международен мащаб подходи относително разумно с гражданските протести и се въздържа тенденциозно от използването на репресивни действия", коментира посланик Хьопфнер.

 

Той ще продължи кариерата си като посланик в Дъблин, а в България ще бъде заменен Детлеф Лингеман.

Споделяне

Още по темата

Още от България