Правосъдният министър: Обществото трябва да научи кой политически лидер е подкупван

Янаки Стоилов, снимка БГНЕС

Особено важно е обществото да разбере кой е този политически лидер, които е бил подкупван, коментира правосъдният министър Янаки Стоилов в събота пред бТВ.Според него лидерите, които са били подкупвани, са повече от един.

"Аз не смятам, че този въпрос се свежда до единствено число", каза той.

Преди два дни САЩ наложи възможно най-тежките санкции по закона "Магнитски" на Делян Пеевски и Васил Божков. Те директно бяха обявени за "олигарси" и обвини в корупция. Специално за Васил Божков бе написано, че е подкупвал политически лидер.

Единственият политически лидер, за когото Божков е твърдял, че е давал пари, е Бойко Борисов. Хазартният бизнесмен, който си основа политически проект от Дубай, обясни, че дал над 60 милиона лева на Борисов и Владислав Горанов от 2017 до началото на 2020 година.

Стоиловобясни, че неминуемо определени лица и фирми са били покровителствани от властта и по този начин са се облагодетелствали.

"Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали. Това няма как да е станало без лица, които заемат висши държавни длъжности. Това е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви", каза той, критикувайки МВР и прокуратурата.

Той каза, че с главния прокурор Иван Гешев работи "служебно, като двамата са влизали в спорове, но това е част работния процес".

МинистърСтоилов, който е член на БСП, коментира още, че проблемът с олигархизацията е световен и засяга дори най-развитите страни, а темата за корупцията не е само българска.

"Проблемът е, че при този начин на политическа и икономическа трансформация, която се извърши в държави като България, богатството при лица в повечето случаи беше натрупано през преразпределение, в редица случаи чрез разграбване на това, което имаше държавата", каза той.

Той обясни, че лозунгът за по-малко държавна намеса е бил водещ за десните партии, но сегаставало ясно, че държавата трябва да участва в ключови сектори, да балансира и да контролира.

"Нужна ни е не само да сменим модела, но имаме от по-амбициозна цел като държава и като общество – да започнем промяна на самата система, за да излезем на пътя на развитието", заключи Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?