За да има пари за случайното разпределение на делата

Правосъдният министър призова ВСС да се откаже от бонусите си

Христо Иванов, сн. БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов призова в четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет да се откажат от коледните си бонуси, за да има пари за внедряване на възможно най-сигурната съществуваща система за случайното разпределение на делата.

Преди седмица ВСС взе решение да си отпусне коледни бонуси. Отделно бонуси ще вземат и всички магистрати, които не изтърпяват дисциплинарни наказания. Всеки член на ВСС ще вземе около 1000 лева, което прави общо 25 000 лева за целия съвет.

"Ако колегите горе (от ВСС) се откажат от бонусите си, ще съберем тази сума", каза Иванов. Той обясни, че все още не се е отказал от идеята Министерският съвет да изготви софтуер за случайното разпределение на делата, защото в максимално кратък срок системата трябва да бъде сменена с по-надеждна.

Преди ден ВСС реши да прави спешна обществена поръчка за изграждане на нова централизирана система за случайното разпределение на делата. Това поставя под съмнение изпълнението на същата поръчка, но с европейско финансиране, за което ВСС е спечелил проект.

“Решението на ВСС за незабавно стартиране на процедура за изработване на изцяло нов продукт за случайно разпределение на делата беше взето без анализ на доклада на експертите и това е страшно притеснително и ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер. Освен това начинът, по който се подхожда - самите те (ВСС- бел. ред.) да си го възложат без външно участие или контрол върху процеса на изработване на заданията и върху процеса на самата разработка също ме смущава”, каза Иванов.

Той постави под въпрос защо ВСС, които “години наред отричаха наличието на проблема, сега по същия начин ще правят нов софтуер”. “Това хич не изглежда добре”, коментира министърът.

Министърът каза, че не одобрява идеята за "дерайлиране на проекта по ОПАК", в рамките на който е предвидено изграждането на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата.

Христо Иванов отговори и на въпрос доколко са приемливи коментарите на финансовия министър Владислав Горанов за развитието на делото за лиценза на КТБ във Върховния административен съд. Правосъдният министър каза, че сигурно тонът на колегата му не е бил достатъчно уважителен, но отношенията в момента са напрегнати и затруднени.

"Установяването на добър тон изисква усилията на всички страни", каза Иванов. Той уточни, че му е ясно с какви темпове се насрочват заседанията по делата във ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?