Православните християни празнуват Цветница, католиците - Великден

Православните християни празнуват Цветница, католиците - Великден

Православната църква празнува днес големия празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. Католическата църква празнува днес Възкресение Христово - Великден.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна". Предния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на Страстна седмица. Затова на Цветница християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

"Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот", каза патриарх Неофит на влизане в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", преди да отслужи празничната литургия на Цветница.

Обичаи

На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Папско послание

Папа Франциск прикани снощи римокатолиците по света да изоставят самодоволството и да се върнат към вярата си, че несправедливостта може да бъде преодоляна.
По време на бдението за Велика събота в базиликата "Свети Петър, състояло се при строги мерки за сигурност, Светият отец говори с печален тон за самодоволството и идващото с Възкресението обновление, предаде БТА.

По думите му самодоволният човек днес "отстъпва пред реалността, което го кара да вярва, че не може да направи нищо, за да надделее над множеството несправедливости, които изпитват на гърба си много от неговите братя". Папата добави, че самодоволният "е потънал в угнетяващата рутина, която му отнема паметта". Честването на Възкресение Христово е за "обновяване на вярата на човека, че Бог влиза [. . .], като се опълчва на монтонния и парализиращ детерминизъм".

Мерките за сигурност на съботната служба бяха по-строги от обичайните. Тази седмица италианската полиция осъществи четири акции срещу предполагаеми поддръжници на ислямистки терористични групи. Арестувани бяха седем души по подозрение, че са свързани с тунизиеца, извършил атаката с камион в Берлин.

В посланието си "Урби ет орби" (Към града и към света) по случай католическия Великден в неделя папа Франциск призова за мир в Светите земи два дни, след като 15 палестинци бяха застреляни от израелски войници на границата между ивицата Газа и Израел, и заяви, че конфликтът в региона "не пощадява беззащитните", предаде Ройтерс.

В посланието си от централния балкон на базиликата "Свети Петър" папата също призова да се сложи край на "касапницата в Сирия" и да се допусне там хуманитарна помощ, както и за мир в Южен Судан, Демократична република Конго, Венецуела и на Корейския полуостров.

Споделяне

Още от България