Правозащитни организации протестират срещу унгарски законопроекти

Виктор Орбан

Над 200 европейски правозащитни групи изразиха протест срещу предложени от унгарския парламент нови закони, които ограничават работата на организации, помагащи на кандидати за убежище, предаде ДПА.

"Изразяваме солидарността си с гражданското общество и всички защитници на човешките права в Унгария, храбри хора, които се борят за по-справедливо общество", се казва в колективно писмо, подписано от организациите и публикувано вчера от германския клон на "Амнести интернешънъл".

Очаква се във вторник унгарският парламент да започне разискване на законопроектите, който ще наложат нови ограничения на неправителствените организации, работещи с бежанци.

Според проектите, публикувани миналата седмица на сайта на парламента, тези организации ще трябва да плащат 25-процентен данък върху цялото си финансиране от чужбина, а на сътрудниците им може да бъде забраняван достъп в бежански центрове близо до границите на страната.

Организациите ще трябва също да се регистрират в унгарското вътрешно министерство, което ще може да им налага глоби или да откаже да ги допусне да развиват дейността си легално в Унгария.

Вчера правозащитните организации настояха за незабавно оттегляне на законопроектите.

За да прокара законодателството, правителството на десния премиер Виктор Орбан се нуждае от мнозинство от две трети в парламента, с каквото в момента не разполага. Законопроектът вероятно ще бъде гласуван след парламентарните избори на 8 април, на които се очаква партия ФИДЕС на Орбан да спечели повече места.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?