Правозащитник: Прокуратурата посяга върху държавността

Възможностите на Гешев достигнаха неконтролируем апогей, смята Здравка Калайджиева

Здравка Калайджиева

Наблюдаваме посягане върху държавността. Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей.

Тази теза разви в интервю за БНР Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008 – 2015).

"Надявам се, че не само шепа специалисти, но цялото общество разбира необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента се предвижда по някои въпроси. Докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и държавността. В момента наблюдаваме посягане върху държавността", добави юристката.

По думите на Здравка Калайджиева "представите за това, че борбата срещу престъпността ще се извършва по законен ред, отдавна са отмити". "Ставаме наблюдатели на някаква шоупрограма, която действа като фойерверк", каза тя.

За нея е от съществено значение функциите на съда и на прокуратурата да бъдат ясно очертани в конституцията, за да може оттам да се правят заключения.

"Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на конституцията. Не искаме да обърнем внимание на това, че всички очакват от прокуратурата да се произнесе по законността. Време е да се разбере, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но съдът решава кое е законно... Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей", коментира още Калайджиева пред БНР.

По думите ѝ упражняването на правомощията на Иван Гешев отива отвъд рамките на буквата на закона и засяга духа на понятието законност. "Обстоятелствата от последната седмица поставиха не само мен, но и много юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ", добави юристката.

По думите на Калайджиева главният прокурор е свободен да иска каквито желае тълкувания от Конституционния съд, но "нещата, които той пита, са добре отразени както в теорията, така и в практиката".

Здравка Калайджиева подчерта, че "подслушването на лице, част от военните, каквото е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в образувано срещу него производство на Специализираната прокуратура, такова производство може да бъде провеждано единствено от Военната прокуратура".

Споделяне

Още от България